Kötü ve düzensiz beslenme programları, sağlıksız diyetler ve tuvalet ihtiyacını ertelemek hemoroitin oluşması için zemin hazırlayıcı faktörlerdir. Genetik faktörler ve ailesel yatkınlığın da hastalıktaki rolü kesin bir gerçektir.
Hemoroit hastalığı makatın çevresindeki damarların genişleyerek keseler haline gelmesidir. Halk arasında basur ve makatta meme isimleriyle de tanınan hemoroitler iç ve dış olarak 2 gruba ayrılmaktadır. İç hemoroitler makatın içinde kalın bağırsağın son kısmına yerleşip, nadiren ağrıya neden olmakta ve sıklıkla kanama ve kaşıntı ile kendilerini belli etmektedir. İç hemoroitler yeterince büyüdükleri zaman ıkınmayla ve hatta ıkınmaksızın makattan dışarıya sarkmaktadır. Dış hemoroitler ise makatın hemen dışında-çevresine yerleşmekte, nadiren kanamaya neden olmakta ve içerdikleri kanın pıhtılaşması, şiddetli ağrılara sebep olabilmektedir.
HİJYENE ÖZEN GÖSTERMELİSİNİZ Hemoroitin sebebi genellikle makatın basıncının artışıdır ve bu çoğunlukla kabızlıkta ve bazen de kabızlık olmaksızın uzun süreler için tuvalette oturma alışkanlığı olan insanlarda, hatta bazen ishal durumunda gözlenir. Hamilelikte ve doğum sonrası erken dönemde de hemoroitlere sıkça rastlanır. Makatın çevresindeki iltihabi hastalıklar ve yetersiz hijyen de zemin hazırlayıcı faktörlerdendir. Uzun süreli ayakta durmak veya oturmak ve tuvalet ihtiyacını sıklıkla ertelemek de hemoroitlerin oluşmasında rol oynar. Ayrıca kötü ve düzensiz beslenme programları, sağlıksız diyetler ve tuvalet ihtiyacını ötelemek de hemoroitin oluşması için zemin hazırlayıcı faktörlerdir. Genetik faktörler ve ailesel yatkınlığında hemoroit hastalığına yakalanmaktaki rolü kesin bir gerçektir.