Milli Takımımız Avrupa Şampiyonası'nda yarı finale çıktı. Bütün Türkiye sevinirken, işadamlarımız da futbolculara ekstra prim vermek istedi. İşte bu noktada Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan bir çağrıda bulundu: "Prim vermeyin, o parayla futbol okulu açın, yeni yetenekler yetişsin."
Bu çağrıya ilk cevap, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan geldi. Hisarcıklıoğlu, hatta işi daha da ileri götürüp "Üniversitemizin bünyesinde bir de futbol akademisi kuralım" teklifini de getirdi. Hisarcıklıoğlu, yurt dışında birçok ülkede sadece spor bilimleri üzerine eğitim veren üniversite ve fakültelerin olduğunu hatırlatarak bu konudaki eksikliğimizin de altını çizdi.
Futbolun ekonomiye katkılarını zaman zaman yazıyoruz. Parayla yapamayacağımız bir tanıtım imkanı sunuyor. Hisarcıklıoğlu da bu konuda, "Yabancı basın sürekli bizden söz ediyor. Bunu iyi kullanırsak, turizmde yeni rekorlar kırarız" diyor. Zaten gelen haberlere göre, Haziran ayında Antalya'daki otellerin doluluk oranları yüzde 100'ü buldu.
İşin bir de ihracat boyutu var. Rifat Hisarcıklıoğlu, bu konuda da ilginç rakamlar veriyor: "Brezilya'nın 2006'da sadece futbolcu satışından elde ettiği gel ir 140 milyon dolar. Arjantin'in geliri ise 160 milyon dolar."
ÖNEMLİ TAVSİYELER TOBB'un bütün bu tespitleri, aslında işadamlarımızın futbolun sadece 'reyting'ine değil ekonomisine de yöneleceklerini gösteriyor. Hisarcıklıoğlu, bu noktada bazı tavsiyelerde de bulunuyor:
Kulüplerin şirketler gibi yönetilmesi gerekiyor. Kulüplerin iyi yönetilmesi sportif başarı için önemli. Ayrıca, futbol takımının başarısı, bulunduğu ilin ekonomisi için de dinamo görevi görüyor. Bu kullanılmalı.