Güzel olma saplantısı nedeniyle ortaya çıkan aşırı zayıflık yani Anoreksiya ve Bulimia Nevroza özellikle manken ve onlara özenen genç kızları tehdit ediyor.
Uzman Psikolog Feyza Bayraktar, Saklambaç okurlarını çağın hastalıklarından biri olan yeme bozukluklarına karşı uyarıyor. Özellikle genç nesli tehdit eden yeme bozukluklarının kökeninde stres, sevgi eksikliği, takıntılar gibi duygusal nedenler bulunuyor. 3 gün boyunca belirtilerini ve çözüm önerilerini bulacağınız 'Duygusal Yeme Bozuklukları' isimli yazı dizisinde bugün birbirine çok benzeyen "Anoreksiya Nevroza" ve "Bulimia Nevroza" hastalığı var.
Kusmayla gelen kilo takıntısı Anoreksiya nervozalı bir kişi, olması gereken kilonun en az yüzde 15 kadar altındadır. Kilo almaktan inanılmaz derecede korkar, sık sık tartılır ve çok sıkı diyetler yaparak kilo vermeye çalışır. Ne kadar kilo verirse versin yine de kendini şişman olarak görür. Gereğinden çok daha fazla egzersiz yapar, bazen yediklerini kusarak veya laksatif ilaç kullanarak vücudundan atmaya çalışır. Diyet ilacı bağımlılığı, diuretik (vücuttan su atan ilaçlar) kullanımı kilo vermek için kullanılan diğer bir yöntem olarak bilinir. Anoreksiya Nevroza daha çok ergenlik ve erken yetişkinlik dönemi sayılan 13-22 yaşları arasındaki dönemde görülse de orta yaşlarda da görülebilir. Daha çok kadınlar arasında yaygındır. Bulimia Nevroza olan bir kişi kısa bir zaman dilimi içerisinde, yarım saat ile 2 saat arası, binlerce kalorilik besin tüketip bunu kusma veya laksatif ilaç kullanımı ile vücudundan atmaya çalışır. Yemek yediği sırada kendini kontrolden çıkmış gibi hisseder ve bu yemek yeme krizlerini herkesten gizli tutar. Genelde yeme, kusma veya laksatif ilaç kullanımı kişiden kişiye ayda birle, haftada hatta günde birkaç kez olmak üzere değişiklik gösterir. Bulimia nevroza olan bir kişi anoreksiya nevrozadan farklı olarak daha sosyal, dışa dönük bir kişilik sergiler. Duygu durumlarındaki iniş çıkışlar, gün içinde sık sık değişir. Genellikle ilgi çekmeyi, dikkati üzerine toplamayı sever. Özgüven problemleri vardır. Alkol, madde ve alışveriş bağımlılığı da bu grup içinde oldukça sık rastlanır.
Mükemmeliyetçiler tehdit altında Bu hastalıkta kişinin genellikle mükemmelliyetçi bir kişilik yapısına sahip olduğu görülür. Kilo takıntısı dışında başka alanlarda da takıntıları vardır. Genellikle içine kapanık, depresif bir portre çizer. Sosyal ortamlara fazla girmek istemez. Kendine öz güveni azdır. Duygusal gelişimlerinde problem olduğu için yaşıtlarından daha az olgun olabilir. Anoreksiya Nevroza kemiklerde incelme, saç ve tırnaklarda cansızlık, dökülme, deride kuruluk ve sararma, dolaşım ve sindirim sistemi düzensizlikleri, kansızlık, kan basıncının ve kaslarda güçsüzlük, ve yorgunluk hissi yaratabileceği gibi gıda kısıtlamasına bağlı gelişen bedensel bozukluklar ölümle sonuçlanabileceği için erken teşhis çok önemlidir.