Çeşme'nin Ovacık Köyü'ne yerleşen Burdurlu Murat Güvener, şarapçılık yapıyor. 78 yaşındaki Murat Amca, bağlar sayesinde hayata tutunuyor.
Çeşme Bağcılık'ın sahibi Burdurlu Murat Güvener. 78 yaşında tonton bir amca... Zaten hepimizi Anadolu insanın meşhur misafirperverliği ile karşılıyor. Çeşme Ovacık'ta bulunan arazilerini yıllar önce almış. Alnının teriyle kazandığı parayı bu topraklara yatırmış. Ancak parayı topraktan değil, İstanbul'da tekstilcilikten kazanmış Murat Amca... İstanbullu tekstilci Gündüz Arel'le uzun süre ortaklık etmiş. Zaten bu bağlara yolculuğu da yine Gündüz Arel'le başlamış. Ancak iki eski ortak arasında ticari bir anlaşmazlık yaşanmış, Murat Amca durumu şöyle açıklıyor: "Burada fabrika kuracaktık. O istedi yüzde 51, biz istedik yüzde 51." Anlaşamamışlar... Murat Amca da fabrikayı tek başına yapmaya mecbur kalmış. Hal böyle olanca Burdur'daki evin kapısına vurmuş kilidi, tutmuş Çeşme'nin yolunu...
'BURASI YAŞATIYOR EVLAT' Memleket değiştirmiş, o da yetmezmiş gibi hiç bilmediği bir işe soyunmuş. Genç bir ekip kurmuş kendine... Yaş 78 olsa da çağı takip etmeyi başarmış Murat Amca... Kimler yok ki ekipte? Genç ve istekli gıda mühendislerinden işinin ehli Fransız önologlarına kadar birçok başarılı ismi ekibine katmış ve yola çıkmış. Ancak işin şarap ve ticaret kısmıyla artık çok ilgilenmiyor Murat Amca... Zaten ne alkol kullanıyor ne de sigara içiyor. O gözünün önünden yükselen binalardan, şişe şişe Türkiye'nin dört bir yanına giden şaraplardan uzakta, üzüm bağlarının arasında dolaşıyor. Her bir üzüm tanesinin büyümesini izliyor. Ve şöyle diyor; "İşte burası yaşatıyor evlat. Yoksa ben şimdiye giderdim. Babam 54 yaşında öldü. Ben oldum 78..."
YURT DIŞINA AÇILACAK Murat Güvener bu kadar mütevazı konuşuyor. Ancak Çeşme'de bir devri yeniden başlatıyor. Antik Yunan döneminde, bağları ve zeytin ağaçlarıyla ünlü olan Çeşme-Karaburun Yarımadası denizcilerin şarap temin ettiği en gözde merkezlerdendi. Verimli topraklarda yetişen üzümlerden yapılan bu şaraplar, denizciler sayesinde dünyaya yayılmış ve ünlenmişti. Zeytinyağı ve şarap kültürüne yabancı insanların bölgeye göç etmesiyle, bağcılık ve zeytincilik yavaş yavaş bitmiş, yerini tütün, domates ve kavun yetiştiriciliğine bırakmıştı. O günden bugüne, özel bir bakım isteyen zeytin ağaçları ayakta kalabilmiş fakat sürekli ilgi isteyen bağlar yitip gitmişti. Murat Amca, Çeşme Bağcılık tesislerini, geçmişi Antik Yunan dönemine dayanan bu topraklara kurarak ünlü Çeşme şaraplarını yeniden dünyaya tanıtıyor ve yurt dışına açılmayı hedefliyor.