Daha çok ergenlik çağındaki erkek çocukları bunalıma sokup, hayatı zehir eden meme büyümesi, yani jinekomasti, düşünüldüğü gibi kadınlıkla ilgili bir hastalık değil, üstelik tedavisi de mümkün.
11-16 yaş arası bazı gençlerin öyle bir sorunu var ki, bu sorunu kendilerine dahi itiraf edemiyorlar. Jinekomasti, yani erkeklerde meme büyümesi bu çağdaki çocuklara hayatı zehir ediyor. Bütün yaz boyunca yaşıtları denizde, plajda gönül rahatlığıyla vakit geçirirken, onlar denize bile tişörtleriyle giriyor. Bu kabusu, yani jinekomastiyi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Çetinkale ile konuştuk. İşte, Prof. Dr. Çetinkale'nin tedavisi mümkün olan jinekomasti ile ilgili açıklamaları:
BEBEKLERDE DE OLUYOR "Jinekomasti, kelime olarak 'erkekte kadın tipi meme büyümesidir.' Erkekte de kadında da anatomi birbirine çok benzer. Temel farklılıkları olsa da, her iki cinste aynı bölgede bir meme altyapısı vardır. Kadınlarda östrojen, erkeklerde testesteron hormonu hakimiyeti yaşanır. Eğer bu hormon dengesi bozulursa, erkek memesinde kadın tipi büyüme olur. Hayatın belli evrelerinde bu bozulmalar olabilir. Yeni doğan bebeklerde de görülür. Fizyolojik olarak ergenlik çağında tekrarlayabilir. Bu dönem, hormonal fırtına yaşanır gençlerin bedeninde. Bütün dengeler bozulur. Normalde yine beklenen testesteron hormonunun yüksek olması, östrojenin düşük olmasıdır. Eğer bu fırtınada denge bozulup tersine dönerse, çocukta erkek memesinde yine büyüme oluyor. Daha çok 11-16 yaş arası erkek çocuklarda ortaya çıkar. Bu fırtınanın sonunda yüzde 90'ı yine normale döner, düzelir. Bu yüzden 16 yaşına kadar beklemek gerekir. Bir gerçek, bir de yalancı olmak üzere iki tür jinekomasti var. Gerçek jinekomastide mutlaka meme bezinde de büyüme vardır. Eğer geçmezse buna 'gerçek jinekomasti' diyoruz. Jinekomastinin kilo alımıyla da ilgisi vardır. O meme bölgesinde sadece yağ toplanması da olabilir.
NASIL AYIRIYORUZ? Yalancı ve gerçek jinekomastinin ayrımını ultrason veya muayene ile yapıyoruz. Meme bezi serttir. Meme bezi büyümeden düğme gibi kalır. Ama o bölgede geniş bir yağ kitlesi olduğunda bu yalancı jinekomastidir. Bu zayıflayınca geçebilir. Ancak geçmediği durumlar da oluyor. Bunlara da cerrahi müdahale yapıyoruz, kendi kendine ilaçla veya kilo vererek tedavisi olmuyor. Adolesan çağında ortaya çıkmış, 18 yaşından sonra da hâlâ kalıyorsa o yalancı jinekomasti değildir.
KİLOLAR DA ETKİLİ... Kilo probleminin de eşlik ettiği çocukların bu sorununu çözmesi gerekiyor. Direkt meme bezi büyümesine çok fazla müdahale etmiyoruz. Bazı hormonal tetkikler yapmak gerekiyor. Eğer hormonal dengesizlik varsa, ilaçla tedavi yapıyoruz. Ama hastaların büyük çoğunluğunda böyle bir dengesizlik görülmüyor. Belli bir dönem hormonal dengesizlik olup geçiyor ama meme yine büyük kalıyor. Eğer dönecekse, geriye dönmesi 15-16 yaşını buluyor. Dönmezse kalıcı oluyor, cerrahi tedavi gerekiyor. 16 yaşından itibaren cerrahi tedaviyi yapıyoruz. Bu yaşa kadar çocuk bununla yaşıyor.
CERRAHİ MÜDAHALE Jinekomastisi olanlar ameliyatla tamamen normale dönüyor. Ameliyatla fazla yağ dokusunu ve meme dokusunu çıkartıyoruz. Yağ alma yöntemi liposuction'ın bir değişik şeklini, benzeri cihazları kullanarak ameliyat yapıyoruz. Ve çocuk normal görüntüsüne kavuşuyor.