Şirketler, kadrolu yerine dönemsel eleman çalıştırmayı tercih ediyor. Dönemsel eleman talebini geçen yıla göre % 25 artıran sektörler arasında turizm, ilaç ve bilişim öne çıkıyor.
Dönemsel eleman ya da diğer tabiriyle 'esnek istihdam' modeli, Türkiye'de son dönemde hızla yaygınlaşıyor. İnsan kaynakları uzmanları, Türkiye'de 20 binden fazla dönemsel eleman istihdam edildiğini belirtiyor. Para dergisinin haberine göre; danışmanlık şirketleri bu yaz ciddi bir taleple karşı karşıya.
STAJYER TALEBİ ARTTI Tüm şirketlerden gelen stajyer ve dönemsel eleman taleplerinde geçen yıla oranla ciddi bir artış var. Bazı şirketlerde, geçen yılla kıyaslandığında bu oran yüzde 25'lerde. Bunun nedenleri arasında, şirketlerin dönemsel eleman fikrine daha ısınmış olması gösteriliyor. Bir diğer neden ise, 'şirketlerin piyasaların dalgalandığı, belirsizliklerin yaşandığı bu dönemde ihtiyaç duydukları pozisyonları kadrolu elemanlarla doldurmaktan kaçınması' olarak ifade ediliyor.
TURİZM, İNŞAAT... 'Bu dönemi, dönemsel eleman ya da stajyerle geçiştirelim, sonra duruma göre kadrolu eleman alırız' şeklinde bir yaklaşım hakim. Bu yaklaşım, daha çok turizm, perakende, inşaat ve tekstil gibi sektörlerde kendini belli ediyor. Pozisyon olarak bakıldığında ise operasyonel hizmetlerin ağırlıkta olduğu görülüyor. Satış, mali işler, insan kaynakları, iletişim bölümlerinde dönemsel elemanlar daha çok tercih ediliyor.