Zar tabakasının rahim dışında başka bir yerde bulunması iltihaplanmaya ve üreme organlarında yapışıklıklara neden olabiliyor....
Üreme çağındaki kadınlarda sık görülen endometriozis, normalde rahim içini örten zar tabakasının rahim dışında herhangi bir yerde bulunmasıdır. Endometriozis çoğunlukla yumurtalıklar (en sık yumurtalıklarda yüzde 75 görülür), yumurtalık kanalları (tüpler), rahmin dış yüzünde görülür.
Östrojen hormonu 1. etken Endometrium dokusu ister rahim içinde, isterse dışında olsun adet döngüsü sırasındaki östrojen ve progesteron düzeylerindeki yükseliş ve düşüşlere duyarlıdır. Hormonların etkisi ile büyüyen ve kalınlaşan doku, hormonlardaki azalmayla beraber kanayabilir. Rahimin içindeki endometrial dokunun aksine bu hatalı yerleşmiş dokudan köken alan kanın dışarıya akışı yoktur. Bu kanama iltihap ve nebde dokusunun gelişmesine neden olarak üreme organlarında yapışıklar oluşmasına yol açar. Endometriozis tamamen östrojen hormonuna bağımlı bir hastalıktır. Endometriozisin yüzde 5-10 oranında görülür. Ülkemizde 13-45 yaş arası her 10 kadından birinde "endometriozis" hastalığı görülüyor. Endometriozis kısırlık vakalarının yüzde 25'inden sorumludur. Hastalığın görüldüğü kadınların yaklaşık yüzde 50'sinin ise çocuk sahibi olması için tedavi olması gerekir. Hastalığın belirtileri, şiddetli adet kanamaları, ağrılı cinsel ilişki ve dışkılamadır.
Kalıtsal yatkınlık bulunuyor Endometriozisin nedeni kesin bilinmemekle beraber, en yaygın görüş, adet kanamaları sırasında dokuların fallop tüplerinden geçerek karın boşluğuna yerleşmesi ve burada gelişmesidir. Bu olaya "geriye doğru adet görme" denir. Kalıtsal yatkınlığın önemli bir faktör olduğu düşünüldüğünden, annenizde ya da aile içinde başka bir kadında endometriozis olması sizde de olma olasılığını artırır.