İstanbul'daki Orhanlı ve Akfırat beldelerinin 'işbilir' başkanları 'kol kola' verdi, 80 bin dönüm bakir alanı bulunan Tepeören'in arazilerini yarı yarıya 'bölüştü' .
Tepeören Köyü 2004 yılına kadar tam 7 kez gitti geldi Araştırmacı gazetecilikte sınır tanımayan Takvim, son yılların en büyük arazi yolsuzluğunu ortaya çıkartıyor. Formula 1 ve Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan sonra cazibe merkezi haline gelen Tuzla'nın Tepeören Köyü'ndeki arazilerin, Orhanlı ve Akfırat belediyeleri tarafından nasıl 'bölüşüldüğünü' belgeleriyle açıklıyoruz. Bu büyük yolsuzluk hikayesi, 2000 yılında 2 beldenin belediye statüsü kazanmasıyla başladı. Tepeören 2 belde arasında 7 kez el değiştirdi, sonunda 2004'te Akfırat'ta kaldı...
Bal tutan parmağını yaladı başkanlar rantı paylaştı Orhanlı'nın 'uyanık' başkanı Cemil Ekşi, Tepeören'e bir garip imar planı hazırlattı. Ancak üzerinde elle oynama yapılan plan vatandaşa gösterilmedi. Planda A lejantlı tabir edilen benzin istasyonları ile belediyenin kendi üzerine aldığı araziler, Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız ve Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi ile yakınları tarafından bölüşüldü. 18 İmar Uygulaması'nı da kendi lehine kullanan ikili, hem arazileri hem de benzin istasyonlarını 'hakkaniyetli' bir şekilde paylaştı...
Ekşi'ye teftiş şoku Mülkiye müfettişleri, gazetemizin yolsuzluk haberleri üzerine Orhanlı Belediyesi'nin 'icraatlarını' incelemeye başladı TAKVİM'in Orhanlı Belediyesi'ndeki yolsuzluklarla ilgili yaptığı haberler ses getirdi. Belgeleriyle ortaya koyduğumuz yolsuzluk iddiaları için mülkiye müfettişleri harekete geçti. Dün Orhanlı Belediyesi'ne giden müfettişler, tüm 'icraatları' incelemeye aldı. Ekşi, müfettişlerce kusurlu bulunursa görevden alınacak...
2 milyon $'lık arazi 60 bin YTL'ye satıldı Hilmi Yıldız, köylüsü ve akrabası Ahmet Çetin'e, 18 İmar Uygulaması sonucu belediyeye geçen 2 milyon dolar değerindeki araziyi sadece 60 bin YTL'ye sattı. A lejantı olarak adlandırılan arsaya, benzin istasyonu inşa ediliyor.
İşte üzerinde elle değişiklik yapılan plan! Orhanlı Belediye Başkanı Ekşi'nin 'apar topar' yaptırdığı Tepeören İmar Planı'nın 1. sayfası... Tarihinin ve numarasının elle değiştirildiği dikkat çeken plan için belediye "Askıya çıkartıldı" derken, vatandaşlar bunun doğru olmadığını söylüyor...
***
Organize vurgun
Formula 1 ve Sabiha Gökçen Havaalanı'nın gelmesinin ardından büyük bir çekim merkezine dönüşen ve sınırları içinde 400 sanayi kuruluşu ile 80 bin dönüm bakir arazi bulunan Tepeören, vurgunun yeni adresi oldu. Tepeören'in imar planları üzerindeki rantın, Orhanlı ve Akfırat Belediye Başkanları'nca 'bölüşüldüğü' ortaya çıktı..
Yeni rant bölgesi Tuzla'da özellikle belediye başkanlarıyla ilgili skandalların sonu gelmiyor. Şimdi de Orhanlı Belediye Başkanı Cemil Ekşi'nin arazi vurgunlarını tek başına organize etmediği ortaya çıktı. Ekşi Başkan'ın arazi vurgunundaki en yakın "ortağı" Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız... Akfırat ve Orhanlı'nın belediye olmasının ardından ortada kalan Tepeören Köyü'nün 4 yıl içinde 7 kez el değiştirdiği belirlendi. Köyün bir Orhanlı'ya bir Akfırat'a bağlanmasıyla devam eden hukuk savaşı, 2004'te Akfırat sınırları içine alınmasıyla bitti. Ancak Ekşi, Tepeören'in elinde olduğu son dönemde köyün imar planını ve uygulamasını bir çırpıda yapıverdi.
Plan tarihi değişti mi? Orhanlı Belediyesi, Tepeören İmar Uygulaması kararının almasından sonra, sadece 1-2 hafta içinde planları hazırlayıp askıya çıkarttı. Askı tarihi 22 Temmuz 2004, encümen kararı 76 olarak kayıtlara geçti. Ancak resmi imar planı üzerinde encümen tarihi ve no.'sunun elle düzeltilmiş olması, kafalarda soru işareti bıraktı. Belde belediyelerinin tüm imar uygulamalarında büyükşehir onayını ve koordinatörlüğünü zorunlu hale getiren 5216 Sayılı Büyükşehir Yasası'nın yürürlüğe 23 Temmuz 2004 tarihinde (Yani Ekşi'nin yaptığı planlardan sadece 1 gün sonra) girmiş olması da bu kuşkuyu güçlendiriyor.
Hakkaniyetle pay! Ayrıca, planların askı süresi içinde yani 18 Ağustos 2004'te bakanlıktan gelen, beldenin Akfırat'a bağlandığını belirterek Tepeören planlarının Akfırat ve Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yapılması gerektiğini bildiren yazı da iddiayı kuvvetlendiriyor. Planlarda, A lejantı tabir edilen akaryakıt istasyonlarının ve uygulama sonucu belediyenin kendi üzerine aldığı arazilerin 2 belediye başkanı tarafından "hakkaniyetle" bölüşülmesi de başka ilginç bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Binlerce insanın arazisini küçülten, değerini yitirmesine neden olan ve mahkeme kapılarında süründüren 18 İmar Uygulaması, başkanlara talih kuşu gibi konuvermiş.