Çocukların sağlıklı diş ve kemik gelişimleri için önerilen ilk besin anne sütüdür. Takviye gıdalara başlandıktan sonra kalsiyum, flor, fosfor ve D vitamini almasını sağlamak gerekir.
Süt dişleri çocuk 6 aylıkken çıkmaya başlayıp, 30-36. aylarda tamamlanır. Diş sürmesi tamamlanmış bir çocukta alt çenede 10, üst çenede 10 olmak üzere toplam 20 tane süt dişi bulunur. Süt dişlerinin sürmesinde 6 ay-1 yıl gecikmeler normal olarak kabul edilmektedir.
Yaşanan sorunlar * Ateş: Diş çıkartma sırasında meydana gelen enflamasyona bazı çocuklarda ateşte eşlik edebilmektedir. Ateş 38 dereceyi geçmiş ve uzun süreliyse doktora danışılmalıdır.
* Huzursuzluk: Ağrı ve ateşe bağlı olarak çocuklarda huzursuzluk da görülecektir. Bu huzursuzluk uzun sürebilir.
* Uykusuzluk: Diş çıkartma sırasında bazı bebeklerde uyku problemlerine rastlanabilir. Bebeklerin bu durumlarda kendi kendilerine uykuya dalmaları sağlanmalıdır. Beslenmeye zorlanmaları doğru bir davranış olmayacaktır.
* Ağrı: Sürmekte olan dişlerde oluşan enflamasyon sonucu bazı bebeklerde şiddetli ağrı olabilmektedir. Ağrıyı azaltmada gerekli ilaçları öğrenmek için doktorunuza başvurun.
* Beslenmeyi reddetme: Diş çıkartmaya başlamış bir bebek, bir süreliğine besin maddelerine karşı ilgisini kaybedebilir ve ağrının ve huzursuzluğun da etkisiyle beslenmeyi reddedebilir. Bu durumdan korkulmamalıdır. Kısa zamanda bebeğin iştahı yerine gelecektir.
* Diş eti ve yanakta kızarıklık: Diş etinde oluşan enflamasyona bağlı olarak diş eti ve yanakta kızarıklıklar ortaya çıkabilir.
* Diş eti hematomu: Dişlerin süreceği bölgelerde kanlanmaya bağlı olarak mavimtrak lekeler oluşur. Bunlara diş eti hematomu adı verilmektedir. Dişler sürdükçe bunlar ortadan kaybolacaktır.
* Isırma: Diş çıkartan bir bebek bulduğu her şeyi ısırma eğilimindedir. Bunun sebebi diş etlerini rahatlatma isteğidir. Dişler sürdükçe bu durum da gittikçe azalacaktır.
* Tükrük miktarında artış: Diş sürme sırasında bazı bebeklerde tükürük miktarındada artış görülebilmekte ve buna bağlı olarak ağız dışına salya akabilmektedir. Bu durumlarda yanakta ve dudak kenarlarında oluşabilecek çatlaklara pomatlar sürülebilir.
Geç çıkma nedenleri Sürme gecikmeleri, bir tek dişi veya bir grup ya da tüm dişleri ilgilendirmektedir. Sürme kistleri, annenin gebelik sırasında radyasyona maruz kalması, annenin gebelikte virütik bir hastalığa maruz kalması (kızıl, kızamık gibi), D vitamini eksikliği, raşitizm, hipotroidizm, gelişim geriliği, beslenme bozuklukları dişlerin geç sürmelerine neden olabilmektedir.
* * * Pedodonti Uzmanı Dr. Dt. Burcu Gülmez anlatıyor...