Türkiye'de yabancıların mülk edinmesi tepki topluyor ama gurbetçiler Avrupa'yı satın alıyor. Almanya'da Türkler'in 33.6 milyar euroluk gayrimenkulü var.
Artık misafir değiller... "Türkiye elden gidiyor" yaygaralarına neden olan yabancılara gayrimenkul satışını, Avrupa ülkelerinin 'takmadığı' ortaya çıktı. 1950'de ekmek parası için gittikleri Almanya'da bugün sayıları 3 milyona yaklaşan Türkler, gayrimenkul yatırımı konusunda sınır tanımıyor.
740 bin ailenin 3'te 1'i 'evli' Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı Başkanı Faruk Şen, Almanya'da yaşayan Türkler'in gayrimenkullerinin değerinin 33.6 milyar euroya çıktığını açıkladı. Ülkedeki 740 bin Türk ailesinin 3'te 1'inin kendi evine sahip olduğunu söyleyen Şen, "Artık misafir işçi dönemi tarihe karıştı" dedi.
Türkiye'de tercih Antalya Peki Türkiye'de durum ne? Yabancılar en fazla Antalya'da mülk edinmek istiyor. Yabancıların şu ana kadar satın aldıkları 38 milyon 419 bin metrekare taşınmazın değerinin 10 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'yi en çok tercih edenler ise Almanlar.
***
Almanya'yı paramızla 'satın aldık'
Yapılan bir araştırmada Almanya'da yaşayan Türkler'in sahip olduğu gayrimenkullerin toplam değerinin 33.6 milyar euro olduğu ortaya çıktı.
1950'li yıllarda bir ev parası biriktirebilmek için misafir işçi olarak Almanya'ya giden gurbetçilerimiz neredeyse bu ülkeyi satın aldı. Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı'nın yaptığı araştırmaya göre, 2008 yılı itibarıyla gurbetçilerimizin Almanya'da sahip olduğu 210 bin gayrimenkulün toplam değeri tam 33.6 milyar euro. Takvim gazetesine konuşan TAM Vakfı Direktörü Faruk Şen, Avrupa'da Türkler'in en yoğun yaşadığı ülke olan Almanya'nın gayrimenkul edinme noktasında da öncü rol oynadığını, Türkler'in Alman ekonomisinin vazgeçilmez unsuru haline geldiğini belirtti.
'Artık misafir değiliz' Ülkede var olan 740 bin Türk ailenin yaklaşık üçte birinin ev sahibi olduğunu dile getiren Şen, "Bu veriler artık Türkler'in Almanya'da kalıcı olduğunun en büyük kanıtı. Artık misafir işçi tanımı tarihe karıştı. Türkler'in son yıllardaki tüketim ve tasarruf alışkanlıkları da bu yönde değişti, 3. kuşak da taşınmaz mal sahibi olma oranına ileriki yıllarda hız kazandıracak" şeklinde konuştu.