Marketlerde kilosu 30 YKr'den satılan karpuz, tarlada 5 YKr'ye kadar düşmesine rağmen alıcı bulamıyor. Üretici, 'Karpuz tüketene deva, üretene bela oldu' diyor.
***
Karpuz tarlada kaldı
Marketlerde kilosu 30 YKr'den satılan karpuz, tarlada 5 YKr'ye kadar düşmesine rağmen alıcı bulamıyor. Üretici, 'Karpuz tüketene deva, üretene bela oldu' diyor.
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuz, bu yıl üreticinin yüzünü güldürmedi. Doğal ortamda yetişen karpuzdan önce aşılı kabak karpuzların piyasaya girmesinin tüketiciyi bu meyveden uzaklaştırması ve Rusya'ya ihracatın durmasıyla ürün tarlada kaldı.
70 BİN DEKAR
Sezon başında tarlada kilosu 50 YKr'den satılan karpuzun fiyatı son günlerde 5 YKr'ye düşmesine karşın alıcı bulamıyor. Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Adana'da bu yıl 70 bin dekar alanda karpuz ekiminin yapıldığını, kentin yılda yaklaşık 500 bin tonluk üretimiyle Türkiye'nin toplam üretiminin 4'te 1'ini karşıladığını söyledi. Marketlerde kilosu 30 YKr'den satılan karpuzun kilosunun tarlada 5 YKr'ye gerilemesine rağmen alıcı çıkmadığını belirten Tezcan, "Karpuz tüketene deva üretene bela oldu'' dedi.
RUSYA FAKTÖRÜ
Yavuz Tezcan, karpuzun elde kalmasının gerekçelerini ise şöyle anlattı: "Doğal ortamda yetişen karpuzdan önce aşılı kabak karpuzların piyasaya girmesiyle tüketici karpuzdan uzaklaştı. Bunun yanında Rusya'ya yapılan ihracatın durması da satışları olumsuz yönde etkiledi. Ayrıca, tüketimin yüzde 60'ının yapıldığı İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi'nin sergi açılmasını yasaklaması fiyatların düşmesinde etkili oldu."