Otizm teşhisi erken konulursa, tedaviden de erken sonuç alınır. Özel eğitime başlayan çocuk, yaşam becerilerine kavuşarak hasta yaşıtlarına oranla hayatla daha barışık hale gelir....
Otistik bir çocuğa ne kadar erken yaşta teşhis konulur ve dolayısıyla ihtiyacı olan özel eğitimi ne kadar çabuk almaya başlarsa, yaşam becerilerine kavuşma şansı da o kadar fazlalaşır. Bu nedenle, hemen bugün harekete geçmeniz gerekiyor.
* Otizm hastalığını tanımadan, çocuğunuzu tanıyamazsınız. Otizmin ne olduğunu, otistik bir çocuğun özelliklerini öğrenmeye gayret edin.
* Otistik olduğunu gizlemeyin. Yakınlarınıza, komşularınıza, işyerinizdeki arkadaşlarınıza çocuğunuzun otistik olduğunu söylemekten çekinmeyin. Aksine, onlara çocuğunuzun içinde bulunduğu özel durumu ve onun özel ihtiyaçlarını hemen anlatın. Bu tutum, çevrenizle olan sosyal ilişkilerinizdeki gereksiz çekingenliklerden sıyrılmanızı sağlayacak ve ilişkilerinizi bu yeni yaşantınıza göre ayarlamanızda onların da size yardımcı olmasını sağlayacaktır. Eğer hayatınızdaki bu gelişmeyi açıkladığınız zaman bazı kişilerin size olan tutumlarının olumsuz yönde değişebileceğini düşünüp çekiniyorsanız, unutmayın ki bu kişiler zaten hiçbir zaman sizin gerçek dostunuz değillerdir. Dolayısıyla ortada kaybedeceğiniz bir şey yoktur.
* Çocuğunuzu toplumdan soyutlamayın. Toplum bireylerden oluşur. Bu bireyler özürlü de olabilirler. Bu yüzden sizin çocuğunuz da bu toplumun bir ferdidir. Çocuğunuzu toplumdan uzak tutmayın. Onunla tıpkı diğer anne babalar gibi parka gidin, oyunlar oynayın, otobüse binin, dışarıda yemek yiyin. Çocuğunuzun normal bir yaşama alışması ve öğrenmesi için buna ihtiyacı var.
* İnsanların tepkilerinden çekinmeyin. Sakın çekinmeyin çünkü bu toplumda yaşayan birinin özürlü bir kişiden rahatsız olduğunu belirtmesi ya da ima etmesi, içinde yaşadığı toplumu reddetmesi anlamına gelir ki bu durum gerçekten toplumsal özürdür.