Doğum kontrol hapları kısırlık problemine yol açmaz. Aksine bu ilaçların dış gebelik, yumurtalık ve rahim kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı ortaya çıkartılmıştır.
Halk arasında, doğum kontrol haplarının kısırlık yaptığı şeklinde yanlış bir inanış vardır. Oysa bırakıldıktan sonra, doğum kontrol haplarının sağladığı kan hormon seviyeleri kısa zamanda azalır ve günler içinde hap almadan önceki seviyelerine geri döner. Doğum kontrol haplarının kalıcı hormon bozukluğu yaptıklarına dair hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır ve bu teorik olarak da mümkün görünmemektedir.
SÜREYE DİKKAT Ancak kadının kişisel farklılıklarına bağlı olarak yumurtlamanın geri dönüşü 1-2 ay gecikebilir, bu süreden daha fazla bir gecikmeye rastlanması ise oldukça ender görülen bir durumdur. Bir kadın, doğum kontrol hapı kullanımına başlarken gebe kalabilme açısından neredeyse, hapı bıraktıktan sonra bu özelliğine geri dönecektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kadının doğum kontrol hapını kullanma süresidir.
YAŞ FAKTÖRÜ... Örnek verecek olursak, 30 yaşında hap kullanmaya başlamış bir kadın, kullanıma 5 yıl sonra son verdiğinde gebe kalabilirlik oranı azalmış olacaktır. Bu azalmanın nedeni 5 yıl boyunca doğum kontrol hapı kullanması değil, gebe kalabilirlikte yaşa bağlı doğal olarak görülen azalma eğilimidir.