Çevre Mühendisleri Odası da bir araştırma yapmış. Buna göre; "Türkiye'de ormanların yüzde 58'ini oluşturan 120 milyon dönüm, orman yangını çıkma olasılığının en yüksek olduğu Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunuyor."
DURUMNE? Duyarlı mühendislerimiz ekliyor: "Mücadele, yalnızca araçgereç ve personel donanımına indirgenemeyecek denli çok boyutludur. Tek sorun, yangınların çıkması ve ormanlarımızın yanması değil, yangın sayısının ve yanan ormanların en aza indirilmesidir. Bu da ancak ekolojik, teknik ve teknolojik; ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasal süreçlerin birlikte, bütünleşik bir yaklaşımla ele alınıp yönlendirilmesiyle başarılabilecek bir durumdur."
NEYAPILMALI? Çevre mühendisleri, önerilerini ise şöyle sıralıyor: * Daha anlamlı, ayrıntılı ve sürekli veri tabanı oluşturulması, araştırmalar yapılması * Orman yangınlarıyla "mücadeleden" sorumlu yönetsel yapının etkinleştirilmesi * Başta yangınlara karşı dirençli yapıların oluşturulması olmak üzere, orman yangını çıkma olasılığını azaltabilecek ormancılık uygulamalarına ağırlık verilmesi * Başta ormanlarımızın içinde ve bitişiğinde yerleşik olanlar olmak üzere, yurttaşlarımızın ormancılığımızla barıştırılması İşte uyarılar, endişeler, öneriler böyleyken böyle. Ne diyelim, inşallah alevsiz, yalımsız, yangınsız bir mevsim geçiririz.