Ortodontik tedavi, ağız hijyeninin sağlanmasını kolaylaştırarak diş ve diş eti sağlığının korunmasında etkili olur. Her yaşta uygulanabilen bu yöntem, kısa vadede dişlerin estetik görünümüne ve sağlığına yapılacak akıllı bir yatırımdır.
Sıcak ve etkili bir gülümsemenin sırrı güzel ve düzgün dişlerdir. Düzgün dişlere sahip olmasını sağlayan bilim dalı ortodonti olmakla birlikte, ortodontik tedavi bu işin eğitimini almış ortodontist hekimler tarafından yapılmaktadır. Ortodontik tedavi, dişleri çevreleyen diş eti ve kemik dokuların sağlıklı olması koşulu ile her yaşta yapılabilir. Ancak tedavi şekli ve uygulanacak yöntemler yaş gruplarında değişim göstermektedir. Ortodontik tedavi, çocuklarda çene gelişimine yardım ederek dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardımcı olurken, erişkinlerde ise var olan çapraşıklık ve kapanış bozukluklarının düzeltilmesini sağlar. Ancak ortopedik problemlerin sebep olduğu durumlarda zamanlama tedavinin başarısının en önemli kriteridir.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ Gelişim döneminde çok rahat koşullarda yapılacak bir ortopedik tedavinin, erişkin dönemde daha uzun sürede ve farklı yöntemlerle; kimi zaman cerrahi destekli yapılması gerekebilir. Bu açıdan bakıldığında ortodontik sorunlara her yaşta müdahale edilebilir. Ancak alınacak sonuç ve tedavi şekli, süreci ve şartları her yaş döneminde farklılık gösterebilmektedir. Ortodontik tedavinin her yaşta mümkün olmasının yanında, çocuklar diş hekimi ya da ortodontist kontrolünde olurlarsa, potansiyel bir problem kontrol altında tutulmuş olur ve gerekli görülen en uygun zamanda müdahale edilebilir. Çocukların ilk ortodontik kontrolü 7 yaşından daha geç olmamalıdır. Bu yaşta dişler düzgün sıralanmış gözükseler de gizli bir kapanış problemi söz konusu olabilir. Erken dönemde teşhis edilen problemlerin erken tedavisi sonucu, mevcut problem ya tamamen ortadan kaldırılır ya da ileri yaşlarda yapılacak ikinci evre ortodontik tedavinin daha kolay ve kısa sürede tamamlanmasına yardımcı olur.
ÇEŞİTLİ SEÇENEKLER VAR Her ne kadar erken yaşta başlanan ortodontik tedavilerin hasta ve hekim açısından olumlu sonuçları olsa da erişkinler de her yaşta ortodontiste başvurabilir. Ortodontik tedavi söz konusu olduğunda, erişkin hastaların en büyük kaygıları apareylerin görünür olmaları ve bunun sosyal hayatlarına verebilecekleri etkidir. Günümüzde ortodontik tedavi, uygulama metotları açısından çeşitlilik göstermekte ve porselen, safir gibi şeffaf görünümlü estetik braketlerin kullanımından, lingual teknik (tellerin dişlerin damağa ve dil tarafına bakan arka kısmına uygulanması) ve şeffaf plakların kullanıldığı tekniklere kadar çeşitli seçenekler sunmaktadır. Bu teknikler daha estetik görünümler ortaya çıkartmakta ve ortodontik tedavi sürecinizi daha rahat geçirmenizi sağlamaktadır. Olacağınız muayenede, ortodontistiniz sizin için en uygun yöntemle ilgili ayrıntılı bilgiyi verecektir.
TEDAVİ SÜRESİ DEĞİŞİYOR Ortodontik tedavilerin süresi vakaya göre farklılık gösterse de 6 ay ile 36 ay arasında değişebilmektedir. Bu süre, hastanın büyüme-gelişim dönemine, kapanış bozukluğunun derecesine, hastanın ağız bakımına, tedaviye uyumuna ve hekim ile kooperasyonuna bağlıdır.