'Gebelikte ilişkiye girilebilir miyim?' sorusu, çoğu kez kafa karıştırır... Her şeyin normal gittiği hamilelik döneminde, son 4 haftaya kadar cinsel hayat konusunda herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
7 aylık hamileyim. Eşimle İlişkiye girmem bebek için sakınca yaratır mı? Cinsel yaşamla ilgili bilinmesi gereken birçok konuda olduğu gibi, gebelikte cinsel yaşam konusunu da anne ve baba adayları hekimlerine çoğu zaman sormazlar ya da soramazlar. Biz hekimler de ne yazık ki çoğu zaman anne ve baba adaylarına bu konu hakkında sorulmadan bilgi vermeyiz. Gebelikte cinsellik konusu, çoğunlukla gebelikle ilgili bir problem yaşandığında gündeme gelir ve bu durumda da genellikle cinselliğin bir süre yasaklanması söz konusu olur. Gebe kadında birçok bedensel ve ruhsal değişiklik meydana gelir. Bu değişikliklere bağlı olarak cinsel arzu gebeliğin bazı dönemlerinde azalabilir, bazı dönemlerinde normale dönebilir, hatta bazen artış gösterebilir. Gebeliği 3'er aylık 3 ana bölüme ayırıyoruz.
İlk 3 aylık dönem (Birinci trimester): Gebeliğe bağlı (özellikle ilk gebeliğini yaşayan anne adaylarında) bulantı-kusma, yorgunluk, uykuya eğilim, meme hassasiyeti gibi belirtilerin sıkça yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde gebeler eşlerinin normal vücut ve nefes kokularından bile rahatsız olabilirler. Yine ilk gebeliğini yaşayan anneler, cinsel ilişki ile kendilerine ve bebeklerine zarar gelecek endişesi (düşük korkusu) taşıyabilirler. İlk trimesterde memeler ve genital bölgede kanlanmanın artması ile hassasiyet oluşabilir. İşte bu bedensel ve ruhsal değişiklikler genellikle ilk trimesterde kadında cinsel arzunun azalması ile sonuçlanır.
İstekte artma görülür 3-6 ay arası dönem (İkinci trimester): Gebe kadın, birinci trimesterde oluşan değişikliklere alışmaya başlar. İkinci trimesterde fiziksel yakınmalarından kurtulan ve psikolojik olarak gebeliğe daha çok uyum sağlayan anne adayında, cinsel ilişkiye karşı ilginin arttığı gözlemlenir. Genital bölge ve memelerdeki kanlanma artışı bu trimesterde de devam eder. Kanlanmanın artması, anne adayının orgazmı çok daha yoğun yaşamasını sağlar.
6. aydan doğuma kadar olan dönem (Üçüncü trimester): Rahmin büyümesine bağlı olarak yorgunluk, uykusuzluk, mide problemleri (yanma), bacaklarda kasılmalar, memelerden süt gelmesi gibi belirtiler görülür. Cinsel ilişki ve orgazm esnasında ortaya çıkan güçlü rahim kasılmaları, cinsel arzunun azalmasına neden olur.
Bazı kadınlar risk altında Her şeyin normal olarak gittiği durumlarda son 4 haftaya kadar cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama yoktur. Bu dönemde erkeğin ejekulasyon sıvısı (meni) içinde bulunan ve "prostaglandin" adı verilen maddelerin rahim kasılmalarını başlatarak erken doğuma sebep olabileceği düşüncesi nedeniyle ilişki önerilmemektedir. Daha önceden tekrarlayan gebelik kayıpları olan veya erken doğum yapan kadınlarda, orgazma bağlı düşük riskleri nedeniyle ilk 3 ayda ilişki kısıtlanabilir. Gebeliğin herhangi bir döneminde vajinal kanama olması durumunda, düşük veya erken doğum tehdidi bulunan kadınlarda ilişki kesinlikle yasaklanır.