Başbakan Erdoğan, türban kararıyla ilgili sessizliğini grup toplantısında bozdu. Anayasa Mahkemesi'ne çatan Erdoğan, genelde yumuşak bir üslup kullandı. Kararı gerekçesiz açıklayan mahkemeye "Bu acele neden?" diye soran Başbakan, "Ben yaptım oldu anlayışını demokrasi kaldırmaz" dedi.
***
'Bu acele neden?'
Erdoğan, türban kararını 'gerekçesiz' açıklayan mahkemeye 'Bunun altında ne var?' diye soru ve uyardı: 'Ben yaptım oldu' hukuk devletinin kimyasını bozar.
Türban kararıyla ilgili sessizliğini grup toplantısında bozan Başbakan Tayyip Erdoğan, hem CHP'ye hem mahkemeye çattı ancak yumuşak üslup kullandı:
* Meclis: İstiklalin sembolü olan Meclis bugüne dek hiçbir vesayeti, gölgeyi kabul etmedi, bundan böyle de etmeyecektir. Burası 70 milyonun harim-i ismeti (kutsal ocağı).
* Mahkeme: "Ben yaptım, oldu" anlayışını demokratik rejimler kaldıramaz. Hükümet yaptığında da yasa koyucu yaptığında da... Yargı yaptığında hiç kaldırmaz. Bu, demokratik hukuk devletinin kimyasını bozar.
* Yetki: Hiçbir kurum kendisini Anayasa üzerinde göremez. Erkler arası yetki aşımı olmamalıdır. Türban kararı Anayasa Mahkemesi adına büyük talihsizlik. Bilimsel olarak izahını bize yapmak zorundadırlar. Türkiye, teamüllerle idare edilemez.
* Anayasa: İptal kararları, gerekçesi yazılmadan açıklanamaz. Bunu, Erdoğan söylemiyor, Anayasa'nın 153. maddesi söylüyor. Niçin gerekçeler ortaya konulmadan bir iptal kararı açıklanır? Neydi acelemiz? Arkasında ne var? Gerekçeleri de hazırlansaydı onunla birlikte açıklansaydı. Anayasa'nın 148. maddesinde açıkça yapılamayacağı yazılı olduğu halde, hangi gerekçeyle bir Anayasa değişikliği esastan görüşüldü?