Ücretlilerin vergi sisteminde değişiklik için çalışma yapılıyor. Buna göre; % 15-20 arasında bir stopaj oranı belirlenecek, bu oranı aşanlar beyanname verecek. Çalışanlar, vergi farkını bankaya yatıracak.
Maliye Bakanlığı, yeni Gelir Vergisi Kanunu ile birlikte, işçi ve memurların vergi rejiminin değiştirilmesi için araştırma yapıyor. Çalışmada, 'çalışanların brüt ücretlerinin düşük gösterilmesi, gerçek ücret ile brüt ücret arasındaki farkın başka adlar altında ödenmesi ve bu yolla devletten vergi kaçırılmasının önüne geçilmesi' hedefleniyor.
AYLIK BİLGİ VERİLECEK Bu amaçla başlatılan çalışmada, öncelikle işverenlerin, çalışanlarının ayrıntılı ücret döküm listelerini, aylık olarak Gelir İdaresi'ne bildirmesi öngörülüyor. Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılması düşünülen değişikliklerle işçi ve memurlar normal gelir vergisi tarifesi dışına çıkacak. Sistem şöyle işleyecek:
* İşçi ve memurlar için yüzde 15-20 arasında bir stopaj oranı belirlenecek.
* Şu anda stopaj, gelirin tutarına göre artan oranda yapılıyor. Bu defa stopaj ücret ne olursa olsun tek oranda yapılacak.
* Stopaj yüzde 20 olarak belirlenirse, gelir vergisinde yüzde 15'lik dilimde olan asgari ücretlilerin vergi yükü artacak. Artmaması için, asgari geçim indirimi tutarları yeniden belirlenecek ve mevcut yük korunacak.
* İşverenler, her ay ücretlerden belirlenen oranda stopaj kesintisi yapacak ve bunu Hazine'ye aktaracak.
* İdare, çalışanın brüt ücret toplamı ile stopaj dökümünü çıkartacak. Stopaj dilimini aşan brüt ücret sahiplerinden beyanname alınacak ve geri kalan vergi tahsil edilecek. Çalışan da ek olarak ödemesi gereken vergiyi bankaya ödeyecek.