Bir beyin hastalığı olan otizm, çocuklarda denge kayıplarına yol açar. Tanısı ise daha çok aileden alınan detaylı bir özgeçmiş bilgisi ve uzun süreli gözlemlerle konulur.
Otizmlilerde görülen kas gevşekliği ve bazen de dengesizlik varmış gibi fark edilen durumun nedeni, iç kulaktaki denge merkezleri ile beyincikte veya aralarındaki birleştirici yollarda oluşan bozukluklar ile açıklanabilir. Vestibüler sistem, başın hareket ve pozisyonunda oluşan değişikliklerin ortaya çıkarttığı duyumları algılanması ile ilişkilidir. Bu duyumların algılanmasından iç kulaktaki bazı yapılar sorumludur. Biz bu duyusal sistemin varlığından ve ürettiği duyumlardan habersiz bir şekilde yaşarız. Oysa motor koordinasyon, göz hareketleri ve beden duruşu için bu sistemin normal işlemesi gerekir. Otizmli çocuklarda motor planlama yetersizlikleri ve belirgin hareket bozuklukları vardır. Bazı otizmli çocuklarda tırmanma, tek ayak üzerinde durma zorlukları ve beceri güçlükleri görülür. Parietal lob ve serebellumun diğer alanlarla olan ilişkilerindeki işlev bozukluğun (birbirinden haberdar olmamaları) beceri bozuklukları ile ilişkisi olabilir. Otizm ile cıva zehirlenmelerinde ortaya çıkan hastalık arasındaki benzerlikler dikkati çektiği için cıva zehirlenmelerinde uygulanan tedaviler bazı araştırmacılar tarafından otizmli çocuklara da uygulanmaktadır.
MİDE SORUNLARI... Otistiklerde bağırsak ve mide rahatsızlıkları sıklıkla görülmektedir ve bu nedenle mide-bağırsak bozukluğu-kızamık-otizm ilişkisi üzerinde durulmaktadır. Ancak otizmin bir bağışıklık sistemi hastalığı olduğuna dair yeterli kanıt elde edilmemiştir.