İnönü Stadyumu yeniden yapılanma dönemine hazırlanıyor ve bir tarih kendine yeni bir biçim arıyor.
Dolmabahçe, Padişah I. Ahmed'in tahtta bulunduğu yıllarda deniz doldurularak elde ediliyor. İnönü Stadyumu'nun bugün bulunduğu yerde 17. yüzyıla kadar küçük bir körfezin var olduğu biliniyor. Burası zaman içinde doldurularak değerlendirilmiş.
Dolmabahçe Stadı Padişah Abdülmecid'in ilk yılları ahşap bir yapı olan Çırağan Sarayı'nda geçer. Daha sonra -1855 yılında- yaptırdığı saray ise Dolmabahçe kıyılarında yükselecektir. Bu sarayın tam karşısına ise bir tiyatro binası yaptırır. Fakat bu binalar Dolmabahçe Stadyumu inşaası başlarken yıkılır.
Dr. Lütfi Kırdar Şeref Stadı'nın Beşiktaş'a ev sahipliği yaptığı 1939 yılında, İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Dr. Lütfi Kırdar'ın da İstanbul için büyük bir stat yaptırma arayışları vardır. Birçok alternatifi eleyen Kırdar, en ideal yerin İstabl-i Amire'nin Dolmabahçe Sarayı'nın ahırları) yer aldığı arazi olduğuna karar verir. Türkiye'ye davet edilen İtalyan Mimar Vietti Vitoli ile Şinasi Şahingiray ve Fazıl Aysu, hiç vakit kaybetmeden gerekli mimari planları hazırlarlar. 19 Mayıs 1940 tarihinde stadyumun temeli bizzat Lütfi Kırdar tarafından atılır.
Milli Şef İnönü 19 Mayıs 1947 Pazartesi günü, Milli Şef İnönü'nün katılımlarıyla, adını taşıyan stadyumun açılışı yapılır. Futbol sahası, koşu pistleri henüz hazır değildir. Stadyumun 3 tribününü dolduran İstanbullular, şimdilik Gençlik ve Spor Bayramı törenlerini izlemekle yetinirler. Stadyumda ilk futbol maçı, yaklaşık 6 ay sonra 23 Kasım 1947 günü, Beşiktaş'la İsveç'in AIK takımları arasında oynanabilir. İlk golü atmak şerefi de, Beşiktaş'ın sağ kanat oyuncusu Süleyman Seba'ya nasip olur.
Mithat Paşa Stadyum zaman süreci içinde değişik adlar alır, 1947 yılında CHP iktidardadır; stadyuma Cumhurbaşkanı İnönü'nün adı verilir. 1950 yılında iktidar Demokrat Parti'ye geçer. "İnönü Stadyumu" bir süre "Dolmabahçe Stadı" olarak anılır. İstanbul Belediye Meclisi'nin kararıyla 22 Haziran 1951 günü, açılışından 4 yıl sonra, Dolmabahçe'deki stadyumun ismi "Mithat Paşa Stadyumu" olarak değiştirilir. İsmet İnönü'nün 1973 yılında ölmesi üzerine 14 Ocak 1974 tarihinde İstanbul İl Genel Meclisi'nin kararıyla emektar stadın adı yeniden "İnönü Stadı"na çevrilir. 1998 tarihinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile BJK arasında imzalanan sözleşme ile stadyumun 49 yıllık intifa hakkı, BJK'ye verilir. Stadın adı böylece "BJK İnönü Stadyumu" olur. 1961 yılında Gazhane binası taşınarak inşa edilecek yeni tribün ve stadın ışıklandırılması projesi onaylanır. Stadyum projesi bütünüyle 1963-64 futbol sezonunda bitirilir. Şimdi ise İnönü Stadyumu'nun yıkılıp yerine modern görünümlü, çağdaş çizgide bir stadyum yapılması tartışması sürüyor. Kimilerine göre çok yerinde olacak bu girişim kimilerini ise rahatsız ediyor. Görünen o ki tarih sevicileri ve yenilenmeciler konusu Beşiktaş'ı meşgul edecek...