Anayasa Mahkemesi'nin tartışmalı türban kararından sonra, TBMM Başkanı Köksal Toptan'dan ilginç bir açılım geldi. Toptan, 1960-80 arasında uygulanan 'çift meclis' sistemini getirmeyi önerdi. Meclis+senato sisteminin Avrupa'da uygulandığını belirten Toptan, bu sayede Meclis'in aldığı kararları senatonun denetleyebileceğini, bunun da yargının üzerindeki yükü azaltacağını söyledi.
***
Senato önerisi
Yüksek Mahkeme'nin türban kararının ardından Meclis Başkanı Köksal Toptan'dan önemli bir açılım geldi: Anayasa değişebilir. Meclis+senato sistemi getirilebilir.
Anayasa Mahkemesi'nin türban kararınının ardından, TBMM Başkanı Köksal Toptan'dan tartışmaları bitirmeye yönelik önemli bir çıkış geldi. Toptan, 1960-80 arasında uygulanan "çift meclisli senato sistemi"ni tekrar tartışmaya açtı. İşte Toptan'ın konuşmalarından satır başları:
ERKLER BİRBİRLERİNİN GÖREV ALANINA GİRMEMELİ: Millet adına TBMM tarafından kullanılan yasama yetkisi mutlaktır. Ancak Hukuk devleti olmanın bir gereği olarak yürütmenin çalışmaları idari, yasama organı çalışmaları da belli şartlarda Anayasal yargı denetimine tabidir. Son dönem yaşanan gelişmelere baktığımızda, maalesef kuvvetler ayrılığının işleyişi konusunda herkesin endişeler taşıdığını görmekteyiz. Erkler arasındaki sorunlar, demokratik gelişme sürecine de zarar vermektedir. Erkler birbirlerinin görev alanlarına girmemelidir.
YETKİSİNİ AŞTI: Anayasa Mahkemesi, 411 milletvekilinin oyuyla çıkartmış olduğu bu yasayı Anayasa'nın 148. maddesine göre sadece şekil bakımından inceleyebileceği açıkça belirtilmiş olmasına rağmen, esasla ilgili bir karar vermiştir. Böylece Yüksek Mahkeme yetkisinin ötesine geçmiştir.
AVRUPA'DA UYGULANIYOR: Yeni bir Anayasa yanında çift kamaralı, yani senatoyu da artık Türkiye'nin tartışmasının yararlı olacağı düşüncesindeyim. Bu sistem tüm Avrupa ülkelerinde var. İngiltere örneğinde olduğu gibi Lordlar Kamarası var. O zaman Anayasa Mahkemesi üzerindeki yükü de, Yüksek Mahkeme'yi bu kadar tartışmayı da belki azaltabiliriz.