Son 1 yılda ihtiyaç kredilerinde % 61.7'lik artış yaşandı. Bu artışta, pek çok kişinin birikmiş kart borcunu tüketici kredisiyle kapatma yolunu tercih etmesi etkili oldu.
***
Borcu borçla kapattık
Son 1 yılda ihtiyaç kredilerinde % 61.7'lik artış yaşandı. Bu artışta, pek çok kişinin birikmiş kart borcunu tüketici kredisiyle kapatma yolunu tercih etmesi etkili oldu.
Tüketiciler, son 1 yılda borçlanmaya hız verdi. Bireylerin tüketici kredisi ve kredi kartı kullanımı yoluyla oluşan toplam borç yükü Ocak-Mayıs döneminde yüzde 13.4, son 1 yılda ise yüzde 40.9 artarak 103 milyar 604 milyon YTL'ye ulaştı. Bu borcun 74 milyar 847 milyon YTL'sini tüketici kredileri, 28 milyar 757 milyon YTL'sini de kredi kartlarındaki borç oluşturdu.
TÜKETİCİ KREDİSİ ALINDI
Tüketici kredileri yılın ilk 5 ayında yüzde 14.1, son 1 yılda yüzde 46.1 arttı. Kredi kartlarıyla yapılan harcamalar da, Ocak-Mayıs döneminde yüzde 11.6, yıllık bazda yüzde 29 artış gösterdi. Mayıs sonu itibarıyla tüketici kredilerinin 35 milyar 368 milyon YTL'sini konut, 5 milyar 791 milyon YTL'sini taşıt kredileri, 33 milyar 689 milyon YTL'sini ise diğer krediler oluşturdu. Tüketici kredilerinde en hızlı artış, 'diğer' kategorisinde gösterilen bireysel ihtiyaç kredilerinde yaşandı. Tüketicilerin birikmiş borçlarını kapatmak ve temel gereksinimlerini finanse etmek için sık başvurduğu bu kredilerin bakiyesinin ilk 5 ayda yüzde 16.6, son 1 yıllık dönemde ise yüzde 61.7 arttığı dikkat çekti.
VADEYE YAYILDI
Ödenemediği için biriken ve yüksek faiz oranları nedeniyle kartopu gibi büyüyen kredi kartı borçlarını tasfiye ederek borcu vadeye yayma yoluna başvuran tüketicilerin ihtiyaç kredisine ağırlık vermesi sonucu, kart borçlarındaki artış tüketici kredilerine göre daha düşük kaldı. Ancak, bu işlem borcun sadece vade yapısını değiştirdiği için, toplam borç yükünde yıllık artış yüzde 40'ı aştı.