'Son haftalarda kesinlikle çalışmayın' demiyoruz. Önemli olan yeni konu öğrenilmemesi... Yeni konular eskilerini unutturabilir.
Kültür Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Salim Ünsal, deneme sınavlarının gerçek sınav gibi algılanması gerektiğini söylüyor ve şu bilgileri veriyor: Kaygıyı olumlu bir düzeye çekmek için deneme sınavlarının çok etkisi bulunuyor. Sınavlarda da bu kaygıyı yaşarsınız ve gerçek sınavda bunu nasıl kontrol etmeniz gerektiğini öğrenirsiniz. Son dönemlerde, yaprak testler yerine 240 sorudan oluşan deneme sınavlarına girmenizi tavsiye ediyoruz.
ÖNEMLİ UYARILAR... Sınavdan 1 gün öncesine kadar çalışmayı sürdürmenin bir zararı yoktur. Dikkat edilmesi gereken tek şey, yeni konu öğrenilmemesidir. Son öğrenilenlerin daha önceden öğrenilenleri unutturması gibi bir etkisi olabilir. Tekrarlayıcı çalışmalar yapılabilir. Eksik konuların üzerine gidilebilir. Kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız onu yapın. Test çözmek bir alışkanlık haline gelmiş olabilir ve o gün test çözmeden duramayabilirsiniz. Bu gayet doğaldır. Uyku tutmaması durumunda bunu problem etmek gereksiz. Daha öncesinden uykusuz bir şekilde deneme sınavına girmek faydalı olabilir. Sonuçta sınav gününde hayat durmayacak. Uyumamak bu anlamda problem haline gelmemelidir. Sınavdan 1-2 gün önce bedeni yormak uykusuzluğu çözebilir. Kasları ağrıtmayacak bedensel hareketler hem uykuyu getirir hem de stres etkenini azaltır. Kodlamanın son anda yapılmasını kesinlikle önermiyoruz. Çünkü sınav sonunda beden ve zihin yorulmuştur, dikkat dağılmıştır ve küçük bir kaydırma sistematik bir kaymaya neden olur. Sayfa sayfa yapabilirsiniz ama bire bir yapılması çok daha iyidir. Cevaplanan sorunun anında kodlanması şu anlama gelir: "Ben bu soruyla olan tüm işimi bitirdim", "Bu soruyla artık bir daha uğraşmayacağım." Bu ise öğrenciyi gevşetir. Kısa süreli kodlama işlemi bile bir dinlenme anlamına gelir. Gittikçe dolan bir optik formu görmek de psikolojik açıdan öğrenciyi rahatlatır.