OKS ve ÖSS'ye girecek 2 milyon öğrenci için rehberlik hizmeti... Uzmanlardan stresin nedenleri ve çözüm yolları...
***
Sınava hazır mısın?
Milyonlarca öğrenci için sayılı günler başladı. OKS ve ÖSS adaylarının yaşayacağı sınav stresini uzmanlara sorduk.
Aynı anda 2 milyon kişi, aynı sınav kağıtlarında geleceklerini kodlayacak. Kültür Dershanesi rehberlik uzmanları ve Memory Center uzman psikologlarıyla, sınav stresinin nasıl oluştuğunu, baş etmenin yollarını ve ailelerin bilmesi gerekenleri sizler için konuştuk.
'1 yıl boyunca...'
Uzman Psikolog Orhan Gümüşel:
Vücudumuzda stres hormonları bulunuyor. Sınav, geleceğe bir yatırım olarak değerlendirildiği için ve sınavı kazanmak geleceği kazanmakla eşleştirildiği için çok önemli ve değerli bir unsur haline geliyor. Sınava girmek, normal şartlarda her insanı stres altına sokar. OKS ve ÖSS söz konusu olunca, durum daha da ciddileşiyor. Çünkü gençler yaklaşık 1 yıl boyunca bu sınava hazırlanıyor ve "Eğer bu sınavı kazanamazsam, kişilik değerim zedelenecek" diye düşünüyor. Kendi benlikleriyle ilgili bir sıkıntı olduğu için üzerlerinde büyük bir baskı hissediyorlar.
Baskının sonuçları 1. "Bu sınav benim her şeyim, mutlaka kazanmak zorundayım, kazanamazsam ne olacak?" sorusu ön plana çıkıyor.
2. Genç, sadece akademik gelişimi ön plana çıkartıyor ve bütünü bir kenara koyarak yalnızca bunu düşünüyor.
3. Sınav adayı tek bir noktaya odaklandığı için görevlerini yerine getirmemeye başlıyor. Ya da tam tersi bir şekilde aşırı motivasyonla abartılı bir şekilde yükleniyor. Sonuçta, bu beynin normal işleyişini, doğru analizler yapabilmesini engelliyor.
Kısır döngüye dikkat
Öğrenci aklından sürekli olarak şunları geçirir: "Bu sınavı kazanmalıyım." "Nasıl kazanmalıyım?" "Çalışmalıyım." "Oturup çalışayım." Masaya oturduğunda ise aklına hemen en sondaki soru gelir: "Kazanamazsam ne olacak?" Bu noktadan sonra öğrenci çalışmayı bırakır ve kazanamamayı düşünür. Bu durum, sınav esnasında bile yaşanabilir. Bu düşünce zihni kilitler ve o andan sonra öğrenci başarısız olur.