Memur adayları, tercih yapmanın heyecanını yaşıyor. Tercihlerde son günler yaklaşırken adayları herhangi bir kuruma yerleşememe korkusu sardı.
Köşemize gelen maillerde adaylar tercih yaparken zorlandıklarını ve kararsızlığa düştüklerini yazıyor. Bende bugünkü yazımızda tercih yaparken nelere dikkat edilmesi konusunda adaylara yardımcı olmak istiyorum.
*
Nasıl tercihte bulunmalıyım? Tercih yapacak adayların puanı iyi ise ve yerleşme imkanı yüksekse göz önünde bulunduracağı hususlar şunlardır:
*
Tercih edilecek yer... Sizin için halen yaşadığınız yere uzaklık-yakınlık fark ediyor mu? Oturduğunuz yer dışındaki illere tercih yaptığınızda o yerlere gerçekten gidecek misiniz? Bence tercih yaparken ilk dikkat edilecek husus budur.
*
Maaş ve özlük haklarına bakın: Ücreti ve sosyal imkanları daha iyi olan kurumlar ilk tercihlere yazılmalıdır. Örneğin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nde görev yapan personelin ücretleri daha yüksektir.
*
Nakil imkanı olanağı incelenmeli: Tercih kılavuzunda yaşamak istediğiniz il veya istediğiniz kuruma ait durumunuza uygun başvurabileceğiniz bir kadro yoksa kılavuzda yer alan başka illerdeki kadroları tercih edeceksiniz. Ancak bu tercihleri yaparken kılavuzda yer alan kurumların nakil imkanlarını iyi araştırmanız gerekmektedir. Belediyelerde, üniversitelerde ve bazı KİT'lerde nakil imkanı oldukça kısıtlıdır. Bu durumda tüm ülkede örgütlenmesi bulunan bakanlık, başkanlık ve genel müdürlük bünyesinde yer alan kurum ve kuruluşları tercih etmelisiniz. Bu takdirde daha sonra kurum içi nakil yapma olanağınız olabilir...
*
Kadro unvanı ve sınıfı: Memur adayları öncelikle kendi hizmet sınıfını tercih etmelidir. (Örneğin sağlıkla ilgili okul mezunları. Bu mezunlar düz memur kadrolarını tercih ederse sonra kendi görevlerine ait kadrolara atanabilmek için kurumda durumuna uygun bir kadronun olması ve kadro varsa unvan değişikliği sınavına girmesi gerekmektedir.)
*
Tercihte nelere dikkat etmeli? Tercih yaparken öncelikle genel nitelikli yerler yerine (3001, 4001 gibi) kendi öğrenim dalı talep edilen (mühendis, tekniker, hemşire vb.) kadrolar yazılmalıdır. Sonra sırasıyla, sertifika, bonservis, ehliyet, İngilizce gibi, adayın sahip olduğu niteliklere uygun kadrolar yazılmalı en son olarak genel kodların yer aldığı kadrolar tercihler arasında gösterilmelidir. Belgesi olmayan adaylara göre tercihte avantaj sağlamış olursunuz.
*
Tercihlerin püf noktası Geçmiş dönemlerde yapılan tercihlerden edindiğim gözleme göre doğu ve güneydoğu bölgesinde yer alan kadro ve pozisyonları, bu bölgeleri kimse tercih etmez düşüncesi ile adaylar ilk olarak bu kadro ve pozisyonları tercih etmektedirler. Doğudaki kadro ve pozisyonların taban puanı yükselmekte batıda ise bazı kadro ve pozisyonların taban puanları daha düşük kalmaktadır. Bu yüzden memur adaylarının tercihlerini ülke geneline serpiştirmesinin yararlı olacağını düşünüyorum.
*
Kılavuzda yer alan kadrolar için aranılan bölüm koşullarını dikkatlice gözden geçirin. Tercih kılavuzunda ilan edilen kadroların karşısında yere alan nitelik kodunda mezun olduğunuz bölümün kodu yoksa tercihte bulunmayınız. Eğer mezun olduğunuz bölümün kılavuzda ilan edilen bölümlere denk olduğuna dair YÖK'ten bir yazı almanız halinde tercih işlemlerinde bulunmanız ve ilgili kurumlarca atamanızın yapılması mümkün.
*
2005 yılında yapılan KPSS puanı neden kullanılmıyor? 2005 yılında yapılan KPSS'nin yalnızca (A) grubu ve öğretmenlik kadrolarına yapılan atamalar için kullanılması sebebiyle, bu yerleştirmede 2004 ve 2006 KPSS Puanları kullanılmaktadır. Ayrıca 2005'in geçerliliği zaten sona erdi.