Vücudumuzdaki bütün organ ve dokuların enerji ve oksijen ihtiyacı kalbin pompaladığı kan ile karşılanıyor. Kalbin kanı pompalama fonksiyonunun vücudun enerji ve oksijen ihtiyacını karşılayamayacak kadar bozulması, kalp yetersizliği olarak tanımlanıyor.
YOL AÇAN NEDENLER Koroner Arter hastalığı: Kalp kasını besleyen arterlerin damar sertliği nedeniyle daralması sonucu kalp kasının yeterli beslenememesi kasılma ve kanı pompalama fonksiyonunun bozulmasına neden oluyor.
Kalp krizi (Myokard Infarktüsü): Kalp kasını besleyen arterlerin bir veya birkaçının tam tıkanması sonucu oluşan kalp krizinde, kalp kasında kalıcı hasar oluşuyor. Bu da kalp yetersizliğine yol açabiliyor.
Hipertansiyon: Atardamarlardaki kan basıncının yüksek olması olarak tanımlanan hipertansiyon zamanla kalbi yorarak kalp yetersizliğine neden oluyor.
Kalp kası hastalıkları (Kardiyomiyopatiler): Romatizmal hastalıkların bazıları, aşırı alkol kullanımı, kokain, bazı özel infeksiyonlar, tiroid bezi fonksiyonundaki bozukluklar, bazı ilaçlar kardiyomiyopati diye adlandırdığımız kalp kasında kasılma ve gevşeme bozukluklarına neden olabiliyor. Ayrıca nedeni saptanamayan kardiyomiyopatili hastalar vardır.
Kalp kapak hastalıkları: Kalpte bulunan 4 kapak, ayrı veya birkaçı beraber olarak yapısal ve sonrasında fonksiyonel olarak bozulabilir ve kalp kasının daha fazla yük altında kalmasına neden olabilir. Kalp kası zamanla yorulur ise kalp yetersizliği gelişir.
Doğumsal kalp hastalıkları: Kalp ve büyük damarlarda doğumsal yapı bozukluklarıyla seyreden bu hastalık grubunda da erken veya geç dönemde kalp yetersizliği görülebiliyor.
Kalp ritim bozuklukları: Hızlı ve düzensiz kalp atımlarıyla seyreden kalp ritim bozuklukları, tedavi edilmezse kalp kasının yorup kalp yetersizliğine neden olabiliyor.
Diğer nedenler: Şeker hastalığı, ağır kansızlık, böbrek yetmezliği ve ciddi akciğer rahatsızlıkları kalp yetersizliğine zemin hazırlayan hastalıklar olarak biliniyor.