HPV virüsü, ülkemizde giderek artan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Yüzde 70 oranında belirti göstermeyen virüsün kansere dönüşme olasılığı yüksek.
HPV (Human Papilloma Virus) virüsü enfeksiyonu, hem kadında hem de erkekte genital bölgede, makat etrafı ve nadiren ağızda, karnabahar görünümünde, bazen tek bir bölgede, bazen birkaç bölgede, bazen toplu iğne başı kadar ufak, bazen de 1-6 cm çapındaki ağrısız kitleler oluşmasına neden olur. Bunlara genital siğil (kondilom) adı verilir. HPV'nin 100'e yakın alt tipi vardır. Bu virüsler vücudun herhangi bir yerinde siğillere sebep olabilirler.
KESİN TEDAVİSİ BULUNMUYOR HPV virüsü ülkemizde son yıllarda ve özellikle gençlerde giderek artan bir sıklıkta görülmektedir. HPV virüsü de diğer virüs hastalıklarında olduğu gibi vücuda girdikten sonra hücreler içine yerleşir ve zaman zaman alevlenmelere yol açar. Bu yüzden HPV enfeksiyonu kesin tedavisi olmayan bir hastalık olarak kabul edilir. Genital siğiller HPV'nin görünebilir belirtileridir ve yüzde 30 oranında ortaya çıkar. HPV virüsü vücuduna girmiş yüzde 70 olguda ise hiçbir belirti görülmez. Belirti vermemesine rağmen bu virüslerin kadında kanser oluşumuna neden olduğu düşünülmektedir.