Afiyetle yediğimiz piliçlerin aslında İskoç kökenli olduğunu biliyor muydunuz? Beypiliç fabrikası gezisinde bu çarpıcı gerçeği Genel Müdür Sait Koca açıkladı.
Bir tavuksever olarak ilk duyduğumda şok oldum! "Nasıl yani?" dedim kendi kendime, "Bizim Türk tavuklarının köküne kıran mı girdi de, gidip İskoçya'dan damızlık civciv alınıyor?" Yıllarca "Köy tavuğu, çok lezzetli" diye afiyetle yediğimiz tavuklar meğerse ırkı belli olmayan başıboş melezlermiş! İnsanın inanası gelmiyor ama bu gerçek. Gerçek olan; paketli, markalı piliçlerin neredeyse tamamı İskoçyalı anne-babaların çocukları, torunları...
DAMIZLIKLAR GETİRİLİYOR Beypiliç'in Bolu'daki fabrika gezisi sırasında Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca'dan öğrendim tüm bunları. Beklentilerini, yatırımlarını, gelecek planlarını ve bugünlerini anlattıktan sonra kendisiyle sohbet ederken, Aviagen adlı bir İskoçyalı firmadan bahsetti. Bu firma ile kuruldukları günden bu yana birlikte çalışıyorlarmış. Aviagen'den damızlık civcivler alıp, onları burada büyütüp, çoğaltarak sofralarımıza getiriyor.
TÜM DÜNYADA BÖYLE Dünyadaki var olan bütün tavukların kökünün İskoçyalı olduğunu anlatan Dr. Sait Koca, piyasada en çok Ross ırkının kullanıldığını, bu ırkın Türk damak tadına da hitap ettiğini belirtiyor. Türkiye pazarının yarısına sahip olan Ross ırkını damızlıklarında kullandıklarını söyleyen Beypiliç Genel Müdürü, İskoçyalı Aviagen firmasıyla Ankara'daki Ross Ankara A.Ş.'yi kurduklarını İskoçyalı bu firmadan getirdikleri yumurta ve civcivlerin anne-babalarını grandparent) modern damızlık kümeslerde yetiştirip, parent yumurta yaptıklarını söyledi. Dr. Sait Koca, bizim piliçlerin serüvenini şöyle anlattı: "İskoçya'dan gelen grandparent civcivlerden, parent cinsi civcivler çıkıyor. Bu civcivleri Türkiye'deki piliç eti üretimi yapan firmalar satın alıyor. Bu civcivler 24 haftalık olunca yumurta vermeye başlıyor. Bu yumurtalardan broiler cinsi civciv üretimi yapılıyor. Broiler civcivler yetiştirici kümeslerine gönderiliyor. Yetiştirici kümeslerindeki canlı piliçler kesim ağırlığına gelince alınıyor ve kesimhaneye sevk ediliyor. Civcivlerin yemlerine vitamin katkısını Hollandalı DSM şirketi yapıyor." Koca, İskoçya'nın yanı sıra, Hollanda ve Almanya'da damızlık civciv üretimi yapıldığını söylüyor. "Peki biz niye kendi pilicimizi üretemiyoruz?" diye sorduğumda Sait Koca'nın yanıtı şöyle oluyor:
NİYE BİZİM TAVUĞUMUZ YOK? "Bu çok maliyetli ve uzun yıllar gerektiren bir çalışma. İskoçyalı Aviagen firması son teknolojiyi kullanıyor. Hangi genin hangi verime iyi geldiğine kadar tespiti yapılıyor. Tek sürüden 14 bin civcive ulaşılıyor."