Kadınların cinsel hayatını etkileyen kistlerin tehlike oranları, boyutlarına göre değişkenlik gösterir. Tedavisi bulunan kistlerin belirlenmesinde en önemli etken ise düzenli muayenedir..
Ultrasonografik incelemede; kistin 10 cm'den büyük olduğu, içinde solid (katı) kısımlar içerdiği, bölmelerinin olduğu ve 2 yumurtalıkta birden kist olduğu tespit edilirse, bu kist daha çok kötü huylu kist olma yönündedir. Kistin muayene sırasında hareket ettirilememesi diğer dokulara yapışık olduğunun bir belirtisidir, bu da kistin kötü huylu bir kist olduğunu düşündürür. Bu tür kistleri ameliyatla çıkartmak gerekir. Ultrasonografik incelemede; kist 6 cm'den küçük bulunursa ve içinin sadece sıvıdan oluştuğu görülürse, bunun basit fonksiyonel kist olma olasılığı daha yüksektir. Fonksiyonel kistler, muayenede rahatlıkla hareket ettirilebilir. Bu tür kistleri 2-3 ay süreyle takip etmek gerekir. Kullanılacak doğum kontrol hapı veya progesteron içeren ilaçlarla ile kist küçültülebilir. Kist bu sürede kaybolmamış veya küçülmemişse ameliyat etmek gerekir.
KAN SONUÇLARI DA ÖNEMLİ Ultrasonografik incelemede; kist 6-10 cm arasında bulunmuşsa ve kötü huylu olduğunu düşündüren bir bulgu yoksa, kanda CA125'e bakılır. Bu test yüksek çıkarsa kist ameliyatla alınmalıdır. Düşük çıkarsa 2-3 ay takip edilebilir. Bu süre sonunda kist kaybolmadığı takdirde, ameliyat kaçınılmaz olur. Kist tedavisi yaşa, adet görüp görmemeye, kistin büyüklüğüne, görünümüne ve kistin kadında yaptığı şikayetlere göre değişir. Kadın adet görüyorsa ve kist fonksiyonelse büyük ihtimalle ameliyata gerek kalmaz. Kist 6-8 hafta takip edilir, büyümeye devam ederse ameliyat gerekebilir. Menopoz sonrasında görülen kistlerde sıklıkla ameliyat gerekir. Yapılacak ameliyatların tipi, hastanın yaşı, kistin büyüklüğü, CA-125 seviyesi, ultrasonografik incelemedeki görünümüne göre değişir.