Menopoz ve erkenlik döneminden önce oluşan kistlerin kötü huylu olma olasılığı yüksektir. Bu nedenle jinekologlar, kadınlara sık sık muayene olmalarını tavsiye ediyor.
Menopozda ve ergenlik öncesinde yumurtlama olmadığından bu 2 dönemdeki kistlerin kötü huylu olma riskleri daha fazladır. Bu yüzden bunları değerlendirirken üreme çağındaki kadınlarda görülen kistlerden farklı yaklaşmak ve en ufak şüpheli bir durumda operasyona almak gerekir. İyi huylu kistler, belirgin bir rahatsızlık vermediği gibi, bazen tedavi de gerektirmeden kendi kendilerine iyileşebilirler.
ULTRASONOGRAFİK İNCELEME... Yumurtalık hastalıkları, karın boşluğunda olduğu için bazen geç bulgu verebiliyor. Bu nedenle jinekologlar, şikayet olsun ya da olmasın 6 ayda bir jinekolojik muayene yaptırmayı önerir. Bir ultrasonik inceleme, vücuttaki değişik organlara ses dalgalarının gönderilmesi ve geri yansımasına göre organların resminin bilgisayar desteğiyle çizilmesi esasına dayanır. Yumurtalıkları görmek için en iyi yöntemlerden biri ultrasonografik incelemedir. Yumurtalık incelemesi için yapılacak ultrasonografi, 2 yoldan gerçekleştirilebilir; ya karın derisi üzerinden veya vajinadan. Karından ultrason yapılacaksa kadının idrar kesesinin dolu olması daha kaliteli resim almayı sağlar. Ultrasonografi, hangi yoldan yapılırsa yapılsın ağrılı bir işlem değildir ve yaklaşık 30 dakika sürer. Bu inceleme ile kistin büyüklüğü, kist içi özellikleri, görünümü ve yapısı hakkında bilgi sahibi olunur.