YENİ BATIKLAR YAŞANMASIN DİYE
AK Parti Milletvekili Ahmet İyimaya'nın kredi kartı faizlerinin mevduat faizinin 2 katıyla sınırlandırılması için verdiği yasa teklifi, ortalığı karıştırdı. Yeni kredi kartı batıklarının yaşanmaması için getirilmesi düşünülen sınırlamaya, bankalar ve perakendeciler şiddetle karşı çıktı. Karttan canı yanan vatandaş ise yasayı bekliyor.
İYİMAYA ISRARCI
Banka temsilcileri faiz sınırlamasıyla taksitle alışverişin tarihe karışacağı uyarısında bulunurken, perakendeciler işlerin duracağını söyledi. Yasanın mimarı Ahmet İyimaya ise yasa teklifi konusunda geri adım atmayacağını belirtti ve "Teklif en geç Eylül ayında Meclis gündemine gelecek" dedi.
***
Faiz kavgası
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Ahmet İyimaya'nın kredi kartı faizine üst sınır öngören yasa teklifi tartışılmaya devam ediyor. Teklif; kart kullanıcısını sevindirirken, bankalar ve perakende sektörünün tepkisiyle karşılaştı. Böyle bir düzenleme yapılmasına karşı çıkan bankalardan birbiri ardına açıklamalar geliyor. Perakende sektöründen de, 'işlerin duracağı, 12-18 olan taksit sayısının 2-3'e düşeceği' sesleri yükseliyor.
İYİMAYA: GERİ ÇEKMEYİZ
Kredi kartı faizlerine sınırlama önerisine tepkiler sürerken; teklifin sahibi AK Parti'li İyimaya, bu konuda geri adım atmayacaklarını söyledi. Konuyu Haziran'da olmasa bile Eylül'de Meclis gündemine getireceğini belirten İyimaya, "Bu tekliftir, tartışma süreci başlamıştır. Geri çekilmesi söz konusu değil" dedi. İyimaya, "Faizler gerekenden yüksek, piyasa mekanizmasının işlediğini görmüyorum. Yasa ile bir kriter getiriyoruz" diye konuştu.
ÖNEMLİ GELİR KALEMİ
Faiz ve işlem ücretleri bankaların bilançolarında önemli gelir kalemi olarak yer alıyor. Yasa çıkarsa faiz düşeceği için gelirleri azalacak olan bankalar, teklife karşı çıkıyor. Bankacılar arasından, 'bazı ürünlerin ortadan kalkacağı ve puan, indirim gibi kampanyaların yapılamayacağı' yorumları geliyor. Taksitli sistem, vatandaşları tüketime yöneltiyor. Taksitlerin çoğalması tüketicinin aleyhine olurken; bankalar bu işten kârlı çıkıyor. Tüketici taksitli alışverişinde aylık taksiti eksik verdiğinde ek faiz ödüyor.