Kötü kolesterol oranının yüksek olması kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor. Kilonun normal sınırlarda devamlılığını sağlamak, düzenli fiziksel aktivite ve diyet tedavi için önem taşıyor.
Kolesterol, normalde her insanın kanında bulunan ve hücre zarları ile bazı hormonların yapımında kullanılan bir maddedir. Büyüme ve gelişmeye yardımcı olur. Kolesterol büyük oranda vücutta üretilir, az bir kısmı ise dışarıdan besinler yoluyla alınır. Kolesterol tüm hayvansal besin ve yağlarda (et, süt, tereyağı gibi) yer alırken, bitkisel besin ve bitkisel yağlarda (meyve, sebze, tahıl gibi) bulunmaz.
FELÇ MEYDANA GELEBİLİR Kötü kolesterol: LDL LDL kolesterol oranının yüksek olması tehlikelidir. Kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırır ve bu hastalıkların ilerlemesini hızlandırır. LDL kolesterol yani kötü kolesterol, kanda yağların damar duvarında birikmesine sebep olarak ateroskleroz (damar sertliği) denilen bir çeşit damar hastalığına yol açar. Damar sertliği nedeniyle damar zamanla daralarak kanın geçmesine izin vermez ve kalp krizine neden olur. Eğer damar tıkanması beyin damarlarında gerçekleşirse, inme (felç) meydana gelebilir.
YILLAR SONRA ETKİ EDER Kolesterolün yüksek olması herhangi bir şikayete sebep olmaz. Kolesterol yüksekliğinin yol açtığı kalp krizi veya felç gibi hastalıklar, kolesterolün damar duvarında birikmesiyle yıllar sonra ortaya çıkar.
İyi kolesterol: HDL HDL kolesterol, LDL kolesterolü taşıyarak damar duvarından uzaklaştırır. HDL kolesterolün yüksek olmasının kalpdamar hastalıklarından koruyucu rolü vardır.