Anormal vajinal kanama tanısı, hastalarda altta yatan organik bir lezyonun bulunamaması ile konulur. Ayırıcı tanıda miyomlar, endometrium iltihabı, spiral, dışarıdan verilen ilaç ve hormonlar, gebelik, düşükler, dış gebelik, habis tümörler, kan hastalıkları, karaciğer hastalıkları düşünülmelidir. Tedavide amaç, kanamanın durdurulması ve yeniden tekrar etmesinin engellenmesidir.
RAHİM İÇİ ARAÇLAR
Bu amaçla değişik hormon kombinasyonları kullanılır. 35 yaş üzeri kanamalar, durdurulamıyorsa cerrahi müdahale gerekebilir. Bazen genç hastalarda da akut kanamayı durdurmak için kürtaj gerekli olabilir. Uyku ilacı, sakinleştirici ve antidepresanlar (depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar) menstrual siklusları etkileyerek sık ve düzensiz kanamalara neden olabilir. Rahim içi araç, menstrual kanama süresini ve miktarını artırır. Rahim içinde ve rahim ağzında oluşan polipler büyüyerek kırılganlaşır ve vajinal kanamalara yol açabilir.
TESTİ TEKRARLAYIN
Anormal vajinal kanamalarını, 2 önemli konuyu hatırlatarak bitiriyoruz:
1-) Adet gecikmesinin en sık sebebi gebeliktir. Bu nedenle, adet gecikmesi olan her kadında öncelikle gebelik olup olmadığı araştırılmalıdır. Gebelik testlerinin negatif çıkması da gebeliği yüzde 100 ekarte etmez. Bu nedenle yapılan testi 1 hafta sonra tekrarlamak uygundur.