İşverenlerin özürlüveeskihükümlüçalıştırmazorunluluğu... İstihdam paketi diye bilinen 5763 sayılı kanunun yasalaşması ile işverenler 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde 3 özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 özürlü ve yüzde 2 eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü olacaklar.
Terörmağduruveeskihükümlüçalıştırmazorunluluğukaldırılıyor İstihdam paketi ile 4857 sayılı İş Kanunu'nda yapılan değişiklikle özel sektörün eski hükümlü ve terör mağduru istihdam zorunluluğu kaldırılıyor. Ancak kamu kurumlarının terör mağduru çalıştırma oranı binde 7'den yüzde 1'e yükseltilecek.
Özürlününişverenpriminidevletkarşılayacak İstihdam paketinden önce 50 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerindeki kontenjan kapsamında çalıştırılan özürlülerin sigorta primleri işverenin kendisi tarafından karşılanmakta iken 5763 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesiyle birlikte özel sektör tarafından özürlüler için zorunlu çalıştırılma yükümlülüğü olunan yüzde 3'lük özürlü kontenjanında çalışanların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı Hazine tarafından karşılanacak.
Kontenjanfazlasıözürlüçalıştıranlar Kontenjan fazlası özürlü çalıştıran, yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir özürlü için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde 50'si Hazine tarafından karşılanmaya devam edilecek.
PrimlerinHazinetarafındanödenebilmesiiçinşart İşveren hissesine ait primlerin Hazine tarafından karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilmesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazine tarafından karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması şartı aranacak.
Primleringeçödenmesihalindegecikmezammıişvereneaitolacak İşveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, Hazine tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı, işverenden tahsil edilecek. Hazine tarafından karşılanan prim tutarları Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacak.
Cezaprojelerdekullanılacak Özürlü ve eski hükümlü çalıştırmaya aykırılık hallerinde tahsil edilecek cezalar, özürlülerin ve eski hükümlülerin mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyonu, kendi işini kurmaları, özürlünün iş bulmasını sağlayacak destek teknolojileri ve bu gibi projelerde kullanılacak.