Polislerin çözülmesi gereken en önemli sorunlarından biri de askerlik... Emniyet Teşkilatı'na girmeden önce zorunlu askerlik hizmetini tamamlayanlar için sorun yok. Ancak askerlik hizmetini yapmayanların durumu oldukça zor. Bakın kıdemli bir polis memuru konuyla ilgili görüşlerini nasıl aktarıyor: "Bu olayın en mantıklı gelen yönü; Emniyet'in iç güvenliği sağlayan bir kurum oluşu, ordunun ise dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı dış güvenliği sağlayan kurum statüsünde bulunması. İkisini birleştirdiğinizde bir ülkenin güvenlik sorunu çözülüyor, olay bu kadar net.
İç güvenlik hizmeti zaafiyeti...
Son zamanlarda iç güvenlik hizmetinin daha verimli bir şekilde yürütülebilmesi için okullardan mezun olan polis sayısı artırıldı. Fakat bu okullara alınan öğrencilerin çoğunun askerliklerini yapmamış olması; mesleğe başladıktan sonra polis memurlarının belli dönemlerde askere gitmesi, bizim açımızdan ekstra çalışma ve hatta konusunda uzman olan personelin askerlik hizmetini yapacak olması büyük sıkıntılara yol açıyor. Polis dergilerinden aldığım istatistiklere göre, teşkilatımızdan yılda 9 bin 500 kişi ayrılıyor. Bir de askerlik hizmetini yapmak için gidenleri eklediğinizde, bu sayı 12 bini buluyor. Askerliğini yapmak için giden sayının içinden bin kişinin konusunda uzman olduğunu düşündüğünüzde, iç güvenlik hizmetini zafiyete uğratıyor."
Ek görevlerde neden para almıyor?
Öğretmenler, asistanlar ÖSYM, KPSS, KPDS'de gözetmenlik yaparken sınav ücreti adı altında para alıyor. Polisler ise aynı yerde görevli olmasına karşın hiçbir zaman sınav ücreti almıyor. Sınav yeri gözetmenliği yapmak polisin asli görevi mi? Bu fazla çalışmalar karşısında polise ek ödenek verilmeli ve bu durum mesai dışı sayılmalı. Aynı durum spor müsabakaları için de geçerli. Özellikle 1. ve 2. lig futbol karşılaşmalarında güvenliği özel güvenlik sistemine devretmeli ya da burada görev yapacak personele ek ödeme verilmeli.
'İkinci bir emre kadar mesai'
Anlaşıldığı kadarıyla polislerin en çok nefret ettikleri kelimelerden biri de "Arkadaşlar ikinci bir emre kadar mesai" cümlesi... Özellikle özel birimlerde çalışan personel ikinci bir emre kadar çalışıyor bu da olağanüstü performans gerektiriyor.
Fizyolojik-psikolojik yıpranıyor
Bunu daha önce de belirttik. Ancak gelen elektronik postalardan polislerin asayiş durumlarına göre bazen hafta sonu, bazen de yıllık izinlerinin kaldırılabildiği de oluyor. Bundan dolayı personel, hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan son derece yıpranıyor. Polisler, bu soruna bir an önce çözüm bulunmasını arzu ediyor.
YARIN: Emeklilik istemiyorlar