Geçtiğimiz haftalarda 13 yaşındaki kızın internetteki sahtekara aşık olup intihar etmesi gözleri internette çocuk güvenliğine çevirdi. Uzmanına göre filtreler kesin çözüm değil.
Çocuk ve Bilgi Güvenliği Derneği Eşbaşkanı Tansu Günay, çocukları internette korumak için kullanılan filtrelerin çocuklar tarafından çözülebildiğini söyleyerek gerçek çözümü geleneksel yöntemlerde gösteriyor. Günay, sokağa çıkma yaşı gelen çocuğa verilen öğütler gibi yöntemlerin uygulanabileceğini söylüyor.
* Internette çocuğu korumak için filtre yeterli mi? Öncelikle ebeveynlerin kendi içlerinde bazı eksikleri gidermesi gerekiyor. Aksi halde heyecanlı çocuklar bu önlemlerin en sert disiplinlisini dahi kısa zamanda aşacaklardır.
* Yani bu filtreler yetersiz mi kalıyor? Biz, askeri kurumlar tarafından ortaya çıkartılan ve şimdi hemen hemen tüm kurumlar tarafından uygulanan "bilgi güvenliği" bilincini ev kullanıcıları seviyesine indirdik. Ebeveylerin de, çocuğunu internetin zararlı etkilerinden koruması için bilgi güvenliği bilinci edinmesini gerekli görüyoruz. Bilgi güvenliği bilinci olmadan alacağınız yazılımsal veya yasaklamalara dayalı yöntemler kısa zamanda aşılacaktır.
* Aileler bilgi güvenliğini nasıl öğrenebilirler? Deneyimlerimiz gösterdi ki, bilgi güvenliği bilinci en hızlı ve etkili bir biçimde "karşılıklı etkileşim" yoluyla edinilebiliyor. Mesela bu amaçla doctus.org adresinde açtığımız forum ya da derneğin cbgd.org adresi de yardımcı olabilir.
* Nasıl olabilir? Önce farkındalığımız artıyor diyebiliriz. Internet sandığımız kadar sanal bir şey değil, çok gerçektir. Internetteki her uygulamanın arkasında insan var. Çocukları yalnız başlarına sokağa bıraktıklarında olası her tehlike, internet için de geçerli. Sokakta çocuğunuzu korumaya çalıştığınız hasta beyinler internette de var. Bu karşınızda sahte kimlikli biri de olabilir, bir servis de olabilir, bir web sayfası da.