Kadınların jinekolojik şikayetlerinin yüzde 10'unu 'düzensiz adet kanamaları' oluşturur. Hastalık daha çok şişmanlarda, emzirme ve menopoz dönemi öncesi görülür.
Düzensiz adet kanamaları, yumurtlamanın olduğu (ovulatuar) ve olmadığı (anovulatuar) olarak da 2'ye ayrılır. Düzensiz kanamaların yaklaşık yüzde 90'ı anovulatuardır (yumurtasız). Yani herhangi bir nedene bağlı olarak o adet siklusunda yumurtlama olmamıştır.
TAKVİM KONTROLÜ 1. Ovulatuar (yumurta hücresi olan) kanamalar: Genelde üreme çağındaki kadınlarda görülen düzensiz adet kanamaları bu şekildedir. FSH hormonu eksikliği sonucu yumurta gelişimi gecikmiş ve çatlama geç oluşmuştur. Bunun sonucunda kişide oligomenore (35 günden daha seyrek olan kanamalar) görülür. Eğer yumurta hücresinin FSH hormonuna duyarlılığı artmış ise bu kez yumurta hücresi vaktinden önce gelişir ve çatlar. O zaman da polimenore (21 günden daha sık olan kanamalar) görülür.
YUMURTA ÇATLAR 2. Anovülatuar (yumurta hücresi olmayan) kanamalar: Gelişen yumurta hücresinin çatlamaması sonucu, yumurtalıklardan östrojen hormonu salgılanmaya devam eder. Östrojene bağlı olarak rahim iç zarı olan endometrium kalınlaşmaya devam eder. Yumurtlama olmadığı için progesteron dolaşıma yeterli kadar salınamaz ve kalınlaşmaya başlayan endometrium bir süre sonra kırılır ve kanama ortaya çıkar.