Okul değişikliği ve kardeş doğumu gibi faktörler çocukları strese sokabilir. Bu dönemde 'altını ıslatma' sorunu yaşanabilir. Problemin arkadaşları tarafından duyulması ise stres düzeyini arttırır....
Alt ıslatma, dönemsel sorunlara bağlı strese gösterilen bilinçdışı bir tepki olabilir. Ev düzenindeki değişiklikler, okul değişiklikleri, kardeş doğumu, sevdiği birinin hastalanması, gibi olaylar çocuğun uyum sürecinde stres yaşamasına neden olabilir.
PANİĞE KAPILMAYIN Bu durumlara dair yaşanan kaygı da çocuk tarafından alt ıslatma (kirletme) ile yansıtılabilir. Ancak çocuğun oyundan ya da yapmakta olduğu faaliyetinden uzaklaşmak istememesi de sorunun kaynağını oluşturabilir. Bu yüzden sorunun hangi zaman dilimlerinde yaşandığını takip etmek önemlidir. Sorunun fizyolojik kaynaklı olup olmadığının anlaşılması tedavide çok önemlidir. Bu sebeple ilk basamak bir hekime başvurmak olmalıdır. Tedavi sürecinde zaman zaman geri dönüşler olabileceği unutulmamalı, çocuğa karşı korkutma, cezalandırma, aşağılama gibi yöntemler kullanılmamalıdır. Temizleme sorumluluğu paylaşılarak çocuğun duruma dair farkındalığı artırılmalıdır. Ailenin çocukta görülen sorunla ilgili panik olması, kaygılanması, hayal kırıklığı ve çaresizlik yaşaması normaldir. Ancak bu duygular uzun sürede tükenmişliğe ve çocuğa haksızlık yapmaya neden olabilir. Aile inatçı ve zorlayıcı olsa da bunun kalıcı bir problem olmadığını hatırında tutmalıdır. Uzmanla işbirliği içerisinde ve öneriler doğrultusunda hareket etmek çözümü hızlandıracaktır.