İshalde önemsenmesi gereken alınan sıvı ve çıkarılan idrardır...
Çocuklarda ishal özellikle ilkbahar yaz aylarında daha sık görülmektedir. Uygun koşullarda bekletilmemiş gıdaların ve temiz olmayan su kaynaklarının tüketilmesi ishalin oluşumunda büyük etkendir. Bu yüzden içme sularına çok dikkat etmek ve mutlaka kapalı suları kullanmak gerekir. Gıda güvenliğine önem vermek ve özellikle yaz aylarında dışarıdan mayonoz, tavuk, sosis gibi iyi saklanmadığında ve buzdolabı ortamında korunmadığında çabuk bozulabilecek gıdalarından uzak durmak gerekir.
Hafif de seyredebilir İshal bazen çok hafif, kendini sınırlayan, hastaneye başvurmayı gerektirmeyen derecelerde olabiliyor. Bu durum alınan mikroba ve çocuğun bünyesine göre değişmektedir. Ama bazen çocuklarda çok ciddi ishaller, ciddi sıvı kayıpları ve kusmaya bağlı beslenememe görülmektedir. Bu durumda hasta çok acil olarak hastaneye başvurmalıdır. Hekimin kanaatine göre gerekirse ağızdan gerekirse de damardan sıvı desteği verilmelidir. İshalli çocuklarda annelerin dikkat etmesi gereken en önemli şey çocuğun alabildiği sıvı ve çıkarabildiği idrardır...
Gözler belirti verir Çocuk fazla miktarda kusuyorsa, idrar miktarı azalmışsa, ağzı dili kurumuşsa, gözleri çökmüş, gözaltları morarmışsa, bu durumda anne-baba kesinlikle beklemeden sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Doktor için idrar miktarı çok önemlidir. Bazen ağır ishali olan ama kusmayan çocuklar ayakta tedavi edilip evine gönderilebiliyor. İshalin sayısı çok önemli değildir, önemli olan kayıpların yerine koyulabilmesidir. Kayıplar yerine koyulabiliyorsa çocuğun hastaneye başvurması gerekmeyebilir. İshalden korunmanın en etkili yolu olumsuz hijyen koşullarını ortadan kaldırmaktır. Ayrıca kişilerin ellerinin temizligi, besinlerin hazırlanma ve saklanma koşulları çok önemlidir.