Şeker kaçakçılarının, faaliyetlerini kamufle edebilmek, yurtiçi piyasaya daha rahat ürün sürebilmek ve kârını artırabilmek için, şekeri 'kesme şeker' olarak işlemeye yöneldiği belirlendi. 'Kesme-küp şeker tesisi' olarak üretim izni alan firmalar, yurtiçindeki fabrikalardan, kaçak şeker işleme faaliyetlerini kamufle etmek için düşük miktarlarda şeker alırken, İran, Irak ve Suriye'den getirdikleri yüksek miktardaki şekeri burada işleyerek, yurtiçi piyasaya sürüyor. Firmalar, şeker kaçakçılığı ile vergi kaybına neden olup, haksız rekabet yaratırken, küp-kesme şekere dönüştürdükleri şeker ile kârlarını daha da artırıyor. Doğu ve Güneydoğu'da, son aylarda, çok sayıda firmanın 'kesme şeker tesisi' üretim izni almak için Tarım Bakanlığı'na başvurduğu belirtilirken, bakanlığın görüş sorduğu Şeker Kurumu'nun, 'denetimi zor olduğu' gerekçesi ile buna olumsuz görüş bildirdiği öğrenildi.
ANALİZLER GÖSTERDİ
Doğu ve Güneydoğu'dan, Şeker Kurumu'na gönderilen şeker örneklerinin yüzde 72'sinin, analiz sonucunda, Türkiye'de üretimi olmayan kamış şekeri olduğu belirlendi. Kurum, Tarım Bakanlığı ve ilgili kurumların işbirliği ile kaçakla mücadeleyi hızlandırıyor.