Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenin ilk önemli adımı gebeliğin iyi takip edilmesidir. Bunun için anne adayının uzman doktor tarafından düzenli kontrolleri şarttır....
Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek tüm ebeveynlerin en hassas olduğu konuların başında gelir. Onların sağlıklı dünyaya gelmeleri için yapılması gereken en önemli adım, doğumun kesinlikle hastanede yapılmasıdır. Günümüzde büyük şehirlerde olmasa bile özellikle Anadolu'da hâlâ evde doğumlar yapılmaktadır. Ancak sağlıklı bir çocuk dünyaya getirebilmek için gebelik sırasındaki takip büyük önem taşır. Anne adaylarının gebelik sırasında alması gereken vitaminler, aşılar, özel besin takviyeleri vardır. Anne adayı eğer iyi bir gebelik geçirmişse, uzman doktor tarafından iyi bir şekilde izlenmişse ve hastanede doğum yapacaksa sağlıklı bir doğum için gerekenleri en başında yapmış olacak. Sonrasında ise yapılması gereken önemli konular arasında çocukların düzenli olarak çocuk hekimi tarafından takipleri ve aşılarının zamanında yapılmasıdır.
TARTIŞMASIZ ANNE SÜTÜ VERİLMELİ Bir bebeği büyütürken dikkat edilmesi gereken birinci nokta, anne sütünden bebeği çok iyi yararlandırabilmektir. Annelere 6 ay boyunca tartışmasız anne sütü öneriyoruz. Bebek 2 yaşına kadar emzirilebiliyor. 6 aylık bir bebek iyi kilo aşmışsa, gelişim değerleri de normalse (boyu kilosu, baş çevresi), kesinlikle ek gıdaya gerek duymadan anne sütüne devam edilmelidir. İlk ayda bebeğin izlenimi çok önemlidir. Her ay kontrolleri yapılarak izlenmeli ve her ay aşıları yapılmalıdır. Eğer aile bu sayılanları yaparsa bebeği Hepatit B, boğmaca, difteri, tetanoz, menenjit enfeksiyonlarına karşı korumuş olacaktır. Ayrıca yetişmekte olan çocuğun düzenli olarak kullanması gereken vitaminler vardır. 15. günden itibaren B vitamini, 4. aydan itibaren demir ilacını 1 yaşında kadar kullanması gerekir.
EK GIDALARA GEÇİŞ PROBLEMLİ OLUYOR Bebeklere 6. aydan sonra verilecek besinlerin mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekir. Çünkü ek gıdalara geçiş dönemi problemli olabiliyor. Bebekler gıdaları reddebiliyor ya da gıda alerjileri görülebiliyor. Belirli besinlerin yanlış kullanıma bağlı olarak bebeklerde kabızlık ve ishalle karşılaşılabiliyor. Bu yüzden mutlaka takipte oldukları hekime danışılarak ek gıdalara başlamaları gerekmektedir.
Medicana Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Bal anlatıyor...