Türkiye'de kumarhaneler kapatıldıktan sonra yeraltı mekanları türedi. Özellikle İstanbul'da belli semtlerde bu işten büyük rant sağlayan mekanlar mevcut. Polis Etiler, Beşiktaş ve Şişli'deki mekanlara sürekli baskınlar yapıyor. 8-10 kez baskına uğrayan kumarhaneler bile mevcut. Peki bu mekanlar neden bunca baskına karşın bu işten vazgeçmiyor?
CEZA DEVEDE KULAK
TAKVİM, konuyu baskın yapanlara yani polislere sordu ve ilginç yanıtlar aldı. Şu anda yeraltı kumarhanelerinde dönen rantın 2 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak kumar oynatanlara verilen ceza ise sadece 125 YTL. Emniyet mensupları, bu konunun köklü bir şekilde çözülmesi için yasa çıkarılması ve cezaların ağırlaştırılması gerektiğini söylüyor.
***
Kumar daima kazanır
Polisin neredeyse her hafta bastığı kumar merkezleri birkaç gün sonra yeniden açılıyor. Çünkü ortada büyük rant dönüyor, polis ise buna isyan ediyor: Kanunlar değişsin.
Evlerin ya da iş merkezlerinin kumarhaneye dönüştürüldüğünü ve buraların polis tarafından basıldığını, gazetelerde sık sık okuyoruz. Hatta aynı yerin 8-10 kez basılmasına rağmen yeniden açıldığını görüyoruz. Peki bu cesaret nereden geliyor?
YILDA 2 MİLYON DOLAR DÖNÜYOR
Öncelikle kumar işinin bir türlü bitmemesinin başında caydırıcı olmayan kanunlar geliyor. Bir başka sebep ise para. Çünkü yer altına inen kumar sektöründe yıllık 2 milyar dolara yakın para dönüyor. İstanbul polisi, son 3 yılda bine yakın kumarhane operasyonu yaparken 4 bin civarında kişiyi de gözaltına aldı. Peki "Bunlar nerede?" derseniz hepsi serbest bırakıldı. El konulan makinelerin çoğu da sahiplerine teslim edildi. Kumarhanelerin simgesi haline gelen İstanbul'daki Dalmaz Center, 10 kez mühürlenmesine rağmen yeniden açıldı ve kumar oynatmaya devam etti.
'HEP AYNI KİŞİLERİ YAKALIYORUZ'
TAKVİM'in görüşüne başvurduğu polis yetkilileri caydırıcı olmayan kanunlar yüzünden bu işin sonunu getiremediklerini belirtiyor. Bir polis yetkilisi, "Bu iş komediye dönüştü. Toplam 300-400 kişilik bir grup. Hep aynı kişileri yakalıyoruz. 125 YTL verip kurtuluyorlar" diyor. Yetkililer, "2 milyar doların döndüğü sektörde 125 YTL komik kalıyor. Mücadeleden yılmıyoruz, ama kanunlar da bize yardım etmeli" şeklinde konuşuyor.