AK Parti kapatılır ve Başbakan siyasi yasaklı olursa, görevi kimin alacağı muamması sürüyor. Yeni hükümet kurulana kadar hükümetin başına kimin geçeceğiyle ilgili yasalarda herhangi bir düzenleme bulunmuyor.
***
Siyasette ilginç boşluk
'AKP kapatılır ve Başbakan siyasi yasak alırsa, yenisi kurulana kadar hükümete kim başkanlık edecek?' sorusu yanıtını arıyor. Çünkü yasalar bu durumu düzenlememiş.
AKP davasının olası sonuçları üzerinde kafa yoran siyasi çevrelerde son dönemde bir sorunun yanıtı aranıyor: "Parti kapatılır da, Başbakan siyasi yasak alırsa, yenisi kuruluncaya kadar hükümete kim başkanlık edecek?" Mevcut yasal konuma göre Erdoğan, yasak aldığı takdirde milletvekilliği düşecek. Bu durumda otomatik olarak Erdoğan'ın başkanlığındaki hükümet de düşecek. Cumhurbaşkanı'nın, yeni hükümetin kurulması için bir milletvekilini "hükümeti kurmakla görevlendirmesi" gerekiyor. Normal koşullarda yenisi kuruluna dek eski hükümet işbaşındadır, ancak vekilliği düştüğü için artık Erdoğan'ın Başbakanlığı sürdürme olanağı kalmıyor. Hukukçuların gündemi de bu süreç...
KÖŞK'E YAZILI BAŞVURU
Erdoğan yurtdışı seyahatleri gibi durumlarda vekaletle görevini bir bakana bırakabiliyor. Vekalet Başbakanlık'tan gönderilip, Çankaya Köşkü'nden onaylanarak uygulanabiliyor. Yani, Başbakanlık için önceden belirlenmiş bir "vekil" yok. Hukukçulara göre bu Anayasal bir boşluk. Bu durumda Cumhurbaşkanı, yeni görevlendirme öncesi bir bakanı vekil tayin eder. Ancak Cumhurbaşkanı'nın, bu konuda Anayasa'da yer alan bir yetkisi yok. Ya da Başbakanlık, vekalet sisteminin nasıl işleyeceği konusunda Cumhurbaşkanlığı'na yazılı başvuruda bulunur. Buna dayanarak Köşk bir vekil tayin eder.