17 ili kapsayan 'Kardiyometre' başlıklı araştırma, Türk erkeklerinin yüzde 27.7'sinin, kadınların ise yüzde 45.3'ünün obez olduğunu ortaya koydu....
Obezite, hipertansiyon ve diyabet çağımızın en önemli hastalıkları arasında yer alıyor. Bir arada görülmeleri halinde 'Metabolik Sendrom' adını alan bu hastalıklar, taşıdıkları ölümcül riskler nedeniyle toplum sağlığını tehdit ediyor. Metabolik Sendrom ve Derneği ve Novartis'in 'Sağlık Vagonu Projesi' kapsamında yaptığı araştırma ise özellikle kadınların obezite tehdidi altında olduğunu ortaya koydu.
ÇARPICI SONUÇLAR T ürkiye Metabolik Sendrom Derneği Başkanı Prof. Dr. Aytekin Oğuz koordinasyonunda, Türkiye genelinde 17 ili dolaşarak yapılan 'Kardiyometre' başlıklı araştırmada 20 yaş üzeri bin 296 kişinin verileri değerlendirildi. Çalışmada obezite konusunda çarpıcı sonuçlar elde edildi. Kadınların fazla hoşuna gitmeyecek değerler şöyle:
* Türkiye genelinde obezite oranı yüzde 39.7
* Erkekte obezite oranı yüzde 27.7
* Kadınlarda obezite oranı yüzde 45.3
* Türk kadınlarının boyu 1.58 cm, kilosu ise 74.3
* Erkeklerin boyu 1.70 cm, kilosu ise 80.6
* Kadınların bel çevresi 89.7 cm
* Erkeklerin bel çevresi 94.7 cm
* Kadınların yüzde 54'ünün bel çevresi 'kalın', yani 88 cm'nin üzerinde. Obezitenin eğitim durumuyla doğrudan ilgili olduğu saptanan araştırmada okur-yazar olmayanların yüzde 62'sinde obezite görülürken, üniversite mezunlarında oran yüzde 18.9'a düşüyor.
SİGARA BAŞROLDE Metabolik sendromu tetikleyen bir diğer faktör olan sigarada ise kadınlar pasif içici olarak risk altında.
* Aktif içicilik erkekler arasında yüzde 36.3 iken, kadınlarda yüzde 20.3. Ancak kadınların yüzde 36.9'u kendini pasif içici olarak tanımlıyor. Bu oran erkeklerdekinin 2 katı.
* En çok sigara kullanan meslek gruplarına bakıldığında; işsiz kesimin yüzde 42.9'u sigara kullanıyor.
* İşsiz kesimi yüzde 42.6 ile esnaflar, yüzde 41.1 ile vasıfsız işçiler takip ediyor.
* Entellektüel düzey yükseldikçe sigara kullanma sıklığı yüzde 20'lere düşüyor.
DİYABETİ TETİKLİYOR Obezite ve bel kalınlığının diyabeti de tetiklediği vurgulanan araştırmanın sonuçları şöyle:
* Normal kiloya sahip olanların yüzde 6.7'sinde diyabet görülürken, kilolularda oran 12.3'e, obezlerde ise yüzde 15'e çıkıyor.
* Kolesterol problemi olan kişilerin yüzde 43.4'ü bu durumun farkında, yüzde 17.1'i kolesterol problemi olmadığını, yüzde 39.5'i ise bilmediğini söylüyor.
* Günlük alışkanlıklar incelendiğinde, erkeklerin yüzde 50.7'sinin, kadınların yüzde 44.1'inin televizyon ve bilgisayar başında günde 3 saat ve daha fazla zaman geçirdiği saptandı.
* Kadınların yüzde 38'inin güne gitme alışkanlığı var.