Bazı saç dökülmeleri saç büyüme döngüsünün normal bir parçasıdır. Bir günde ortalama 50-150 kadar saç teli kaybı olur. Kellik anormal bir şekilde ve yüksek oranda dökülmeler neticesinde ortaya çıkarken, nedenlerinin yüzde 95'i genetiktir.
Ortalama olarak saçlı deride 100- 150 bin saç teli bulunur. Herhangi bir zamanda kafa derisindeki saçların yüzde 90'ı büyüme fazında, diğer yüzde 10'luk oranı da istirahat fazındadır. Büyüme fazı ortalama 4-5 yıl, istirahat fazı ise 2-4 ay kadar devam eder. İstirahat fazının sonunda saç teli doğal şekilde dökülür ve bu dökülen telin yerinde yeni bir saç teli gelişir. Dolayısıyla bazı saç teli dökülmeleri saç büyüme döngüsünün normal bir parçasıdır. Gerçekten de bir günde ortalama olarak 50-150 kadar saç teli kaybı olur. Kellik anormal bir şekilde, yüksek oranda saç teli kaybı neticesinde ortaya çıkar. Önce normal döngüde dökülen saç telinin yerinde daha ince ve kısa bir saç teli gelişir. Bu telin kaybından sonra ise artık yerine yeni bir tel oluşmaz.
15 YAŞINDA BİLE BAŞLAYABİLİR Saç kayıplarının yüzde 95'inin nedeni genetiktir. Bazı tip saç dökülmeleri geri dönüşümlüyken erkek tipi saç dökülmesi süreklidir. Bu, saçlı deride karakteristik bir modelde ortaya çıkar. Erkeksi saç kaybı şakak bölgesinin üst kısımlarından ve başın tepe kısmından başlayarak zamanla geriye doğru ilerleyen, saç çizgisinin geri çekilmesi ve kel bölgelerin ortaya çıkmasıyla sonuçlanan bir modeldir. Saç kaybı ergenlikten sonra herhangi bir yaşta ve hatta 15 yaşında dahi başlayıp geniş bölgelerde tamamen kellik ile sonuçlanabilir. Erkeksi tipte saç kaybı yavaş ilerleyen, ağrı, kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtileri olmayan, şu anki bilgilerimiz ışığında oluşumunu engelleyebileceğimiz bir yol bulunmayan bir süreçtir.
HIZI VE MODELİ... Erkeksi tipte saç kaybının sebepleri bir kompleks olarak düşünülmüş tam olarak da anlaşılamamıştır. Bununla birlikte hormonal ve genetik faktörlerin her ikisini birden içermektedir. Saçların büyümesinin gerçekleştirilmesinde birçok farklı hormon rol alır. Bunların içinde en etkili olanlar androjenlerdir. Erkek tipi saç kaybının bir diğer kesin sebebi genetik özelliktir. Bir bireyde anne-baba veya her iki taraftan gelen genetik özellikler saç kaybına olan eğilimin özelliklerini belirler. Saç dökülmesinin hızı, modeli, başlangıç zamanı ve derecesi genetik program tarafından belirlenmiştir. Genellikle saç kaybının erken yaşlarda başlaması ileriki yıllarda daha geniş ve tamamen saçsız alanların oluşacağını gösteren bir bulgu olabilir. Çamlıca Medicana Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır İmer anlatıyor...