İşte bir "Çalışınca oluyor" haberi... Yargı sistemindeki hantallık ve bürokrasi bazı "hakimlere işlemiyor!" Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Hacı İbrahim Gözükara, bunun en güzel örneklerinden biri. Çünkü "jet hakim" lakaplı Gözükara'nın duruşmaları sadece "tek celse" sürüyor.
TEKNOLOJİDEN FAYDALANDI
Son 3 yılda 2 bin 100 dosyayı karara bağlayan mahkemenin hakimi Gözükara, teknolojik imkanlardan yararlanıyor ve delilleri kısa sürede topluyor. Gerektiğinde sanık veya tanıkları cep telefonuyla arayıp buluyor. Böylelikle duruşmanın kararını kısa sürede veriyor.
***
Tek celselik adalet
15 yıl süren duruşmalara alışık olan Türkiye'de alışılmadık bir adalet sistemi işliyor. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Hakimi Gözükara, birçok davayı tek celsede bitiriyor, 3 yılda 2 bin 100 dosyayı kapatmasıyla biliniyor.
Türkiye'de davalar, yargı sistemindeki hantallık nedeniyle hep yıllarca sürdü. Öyle ki birçok kişi, zaman aşımı sürelerinde, dava bitmediği için ceza almaktan kurtuldu. Başkanlığını "jet hakim" olarak anılan Yüksek Hakim Hacı İbrahim Gözükara'nın yaptığı Diyarbakır'da 3. Ağır Ceza Mahkemesi ise bu tabuyu yıktı.
CEP'TEN DURUŞMAYA DAVET
Birçok davayı ilk celsede sonuçlandıran mahkeme, çok sanıklı ve çok kapsamlı olan davaları da 2., en fazla 3. duruşmada karara bağlıyor. Son 3 yılda, birçoğu ilk duruşmada olmak üzere 2 bin 100 dosyayı karara bağlayan mahkemenin hakimleri, kendi inisiyatifini kullanıp, teknolojik imkanlardan da yararlanarak, delilleri en kısa sürede topluyor. Hakimler gerektiğinde sanık ya da tanıkları cep telefonundan arayıp duruşmaya çağırıyor.
HUKUKÇULARA İBRET
Örneğin jet hakim ve üyeleri, annesi ve babasını bıçaklayıp öldüren genci ilk celsede 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Susurluk Raporu'na da giren JİTEM'ci eski uzman çavuş Gültekin Sütçü'nün 13 yıldır süren davasını 3 celsede sonuçlandıran jet hakimin verdiği 30 yıllık hapis cezası, aynı zamanda JİTEM'le ilgili davalardaki ilk ceza oldu. Hukukçular ise "Olması gereken bu" diyerek jet hakime destek verdi.