Konya Şeker, ineklerini Danabank'a yatıran ortaklarına inek başına aylık 200-250 YTL ödüyor. Bu da Türkiye'de yüzde 15'lerde olan banka faizinin tam 3 katı ediyor....
Türkiye'de artık sadece çocuklarınız için kurulan kreşlerin olduğunu sanıyorsanız yanıldınız! Bunun en iyi kanıtı ise Konya'nın Çumra ilçesinde karşımıza çıktı. Çumra'da 500 baş hayvan kapasiteli Hayvan Kreşi kuruldu. Tüm üreticiler hayvanlarını buraya getirerek daha verimli ve sağlıklı olmalarını sağlıyor. Hayvan Kreşi'nde, bakılan her hayvanın yediği yem miktarı ile verdiği süt miktarı ölçülüyor. Bünyesinde beslenme uzmanı ve veterinerlik hizmeti bulunan kreşte, her sağımda hayvanların süt sıcaklığı ve diğer hastalık etmenleri bilgisayarla ölçülerek kaydedilip kontrol ediliyor. Sağlık problemleri erken teşhisle zamanında ve iptidai şartlara göre daha ucuza çözülebiliyor.
'DAHA UCUZ VE DAHA KALİTELİ SÜT' Ayrıca hayvanların boğazına takılan aktivite ölçüm aleti ile kızgınlık hareketleri anında tespit edilip, kızgınlığa gelen hayvana suni dölleme metodu ile dölleme yapılıyor. Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, şunları söyledi: "Türkiye'deki süt pazarlama ağı çok karmaşık yapıdadır. Ara zincirlerin çok fazla olması, sütün maliyetini artırmaktadır. Tüketicinin kaliteli süt tüketebilmesi, üreticinin ucuza süt üretebilmesi için bu zincirin ortadan kalkması gerekiyor. Hayvan Kreşi'nde teknolojik, hijyenik ve modern bir ortam yarattık. Ucuz ve kaliteli yemleme ile daha fazla süt alınacak, üretim maliyeti düşecek, aradaki zincirler olmadığı için de süt daha pahalıya satılacaktır. Dolayısla hem çiftçi, hem de tüketici kazançlı çıkacaktır. Sonuç olarak; süt sığırcılığında verimi artıran etkenlerden yüzde 30'u hayvanın genetiği, geriye kalan yüzde 70'i bakım ve çevre şartlarıdır. Bu şartların oluşması için, Çumpaş bünyesinde Hayvan Kreşi'nin kurulması üreticileri bir araya getirerek, ülkemiz için son derece önemli olan sorunu çözmüş; hem üreticimiz, hem tüketicimiz, dolayısı ile ülkemiz kazançlı çıkmıştır."