Menopoz döneminde yapılan hormon tedavisinin kalbe zararı yoktur. Ancak hormona duyarlı olan kanserli hastalarda risk faktörü bulunmaktadır.
Menopozda hormon tedavisinin en önemli faydası, kemik erimesi ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltmasıdır. Ayrıca sıcak basması, terleme, çarpıntı ve yorgunluk gibi yakınmaları da önler. Östrojen hormonu ile tedavi edilen kadınlarda, diz ve kalçalarında eklem iltihabı ve kıkırdak azalması önemli oranda azalır.
'Faydaları çok' Menopoz dönemi için yapılan hormon tedavisinin faydaları şöyle: 1. Menopoza bağlı kemik kaybını önler ve kemik kitlesini artırır. Kırık riski azalır. 2. Kalp-damar hastalıkları riskini azaltır. 3. Vajina ve idrar yollarındaki atrofik değişiklikleri önler. Bunun cinsel yaşam üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. 4. Ateş basması, terleme ve çarpıntı gibi yakınmaları önler. Hormon tedavisinin başka hastalıkları olan bazı kadınlarda kullanılması önerilmez. Hormona duyarlı olan rahim tümörü olan hastalarda hormon tedavisi yapılmaz. Meme kanseri olan kadınlarda hormon tedavisinin yapılması-yapılmaması konusu hala tartışmalıdır. Kalp-damar hastalığı olanlarda hormon tedavisinin bir zararı olmadığı gibi hem kalp üzerine hem de kolesterol düzeyleri üzerine olumlu faydaları vardır. Diyabetik hastalarda da östrojenin insüline karşı duyarlılığı artırması sebebiyle yararlı etkileri vardır. Karaciğer hastalıkları olanlar dikkatli olmalı, hasta karaciğer fonksiyon testlerine bakılarak takip edilmelidir. Migreni olan hastalarda hormon seviyelerindeki değişikliklere bağlı olarak ağrı nöbetleri görülebilir.