Kadınların çoğunda adet kanaması öncesi ya da sonrasında karın ağrısı şikayeti görülebilir. İstirahat ve haplar ağrıların dinmesinde, stres ise artmasında büyük ölçüde rol oynar.
Ben 23 yaşındayım. Adetlerim düzenli ancak 2-3 gün kadar çok ağrı çekiyorum. Birçok şey denemedim, ama ağrılarım hiç azalmadı. Ne önerirsiniz? Adet kanaması sırasında ya da hemen öncesinde kasıklarda oluşan kramp tarzı ağrılara, dismenore ya da menstrüel kramp adı verilir. Dismenore, primer (birincil) ya da sekonder (başka bir nedene bağlı) olabilir. Primer dismenore, ilk adet kanamasından 1-2 yıl sonra ortaya çıkar, ortalama 23-25 yaş civarı veya çocuk doğurduktan sonra azalır. Adet kanaması sırasında rahim, kendi içinde biriken kanı atmak için kasılır. Bu kasılmaları prostaglandin adı verilen bazı maddeler sağlar. Bu prostoglandinin fazla salgılanması veya rahmin bu maddelere aşırı cevap verdiği durumda ortaya çıkar.
MİDE BULANTILARI OLABİLİR Sekonder dismenorede, endometriozis, pelvik iltihabi hastalığı, rahim ağzında darlık, rahim içi tümörler ya da uterus pozisyonunun bozuklulukları gibi durumlara bağlı ortaya çıkan ağrılı adet dönemleridir. Dismenorede (ağrılı adet), karnın alt bölgelerinde kramp benzeri ağrılara; sırt ağrıları, baş ağrısı ve bulantı eşlik edebilir. Yoğun stres altında yaşayan kadınlarda adet ağrıları şiddetli geçebilir. Dismenore şikayetleri, ağrı kesicilere cevap verir, istirahat ve sıcak uygulanması da faydalıdır. Bazı kadınlarda doğum kontrol haplarının kullanımı sonrası bu şikayetlerin geçtiği görülmüştür. Sekonder dismenorede, nedene yönelik tedavi yapılmalıdır. Dismenore şikayeti olan kişilerin jinekolojik muayenesi şarttır.
'PENİSİMİ HİSSETMİYORUM' 27 yaşındayım, bekarım. Benim sertleşme sorunum var. Cinsel organımı hiç hissetmiyorum. İlişkiye girdiğim zaman da sertleşmeden boşalıyorum. Sertleşme bozukluğu (ereksiyon yetersizliği), erkeğin cinsel isteğine karşın penis damarlarında kan toplanmaması, bundan ötürü penisin sertleşememesi ya da sertliğini yeterli süre koruyamamasına bağlı cinsel birleşmeyi tam anlamıyla gerçekleştirememesidir. Birçok erkekte aralıklı olarak görülebilir. Aşırı stress (özellikle işe bağlı), depresyon, kötü bir çocukluk dönemi, cinsel bilgisizlik, geçmişte yaşanmış cinsel taciz, genelev ya da benzeri deneyimdeki başarısızlık, eş ile yaşanan uyumsuzluk sertleşme bozukluğuna neden olabilir.