Menopoz dönemi ortalama 4 yıl devam eder. Ateş basması ve uyku bozuklukları en erken ortaya çıkan problemlerdir. Kemik erimesi ve kalp-damar rahatsızlıkları da görülebilir.
Menopoza geçiş döneminde, yumurtalıklarda yumurta hücreleri tükenmeye başlar ve bu nedenle adet kanamaları düzensizleşir. Bu dönem, kadından kadında değişmekle beraber ortalama 4 yıl devam eder. Yumurta hücreleri tümüyle tükendiğinde, kadın menopoza girmiş olur.
KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİR Menopoz döneminde yumurtalıklardan düzenli olarak salgılanan östrojen hormonunun salgısı azalır ve adet kanamaları kesilir. Östrojen hormonu azalması, bu hormona bağımlı olan dokularda değişiklikler oluşmasına neden olur. Her kadında menopoz belirtileri farklılıklar gösterir. Kimilerinde hafif belirtiler ortaya çıkarken, bazılarında bu belirtiler için tedavi gerekir. Menopoz belirtilerinin ortaya çıkıp çıkmaması, toplumdan topluma bile değişiklik gösterir.
Menopozda östrojen azalmasıyla ortaya çıkan belirtiler: * Ateş basmaları * Uyku bozuklukları * Kemik erimesi (osteoporoz) * Damar sertliği (ateroskleroz) gelişme eğilimi ve kalp hastalıkları * Cinsel organlarda gerilemeye bağlı belirtiler * Yüzde kırışıklıklar * İdrar yollarında gerilemeye bağlı belirtiler Ateş basması ve uyku bozuklukları, en erken ortaya çıkan belirtiler arasındadır. Daha geç dönemlerde ise kemik erimesi ve kalp damar sistemine bağlı belirtiler gündeme gelir. Yukarıda sayılan tüm belirti ve hastalıklar, hormon tedavisiyle tedavi edilebilir.